Çocuğunuza Tuzu Öğretmeyin!

Annelerin çocuklarına kesinlikle tuzu öğretmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, çocukların yediği yemekte tuzun olup olmadığını fark edemeyeceğini, eğer çocuğa tuz tadı verilmezse çocuğun bu tadÄ?

GÜNDEM 27.09.2013 21:56:00 0
 Çocuğunuza Tuzu Öğretmeyin!
ÇOCUKLARIN YEMEĞİNE TUZ ATMAYIN
Uzmanlar, Türk halkının günde 17-18 gramlık tüketimle dünyada en fazla tuz tüketenlerin başında geldiğini belirtiyor. Annelerin çocuklarına kesinlikle tuzu öğretmemesi gerektiği söyleyen Uzmanlar, “Çocuk yediği yemekte tuz var mı yok mu bilmez. Tuz tadını vermezsen çocuk tuzun tadını bilmediği için ona ihtiyaç duymayacaktır. Türk toplumunun sofralarının vazgeçilmezi olan tuzun fazla tüketilmesi halinde böbrek, kalp ve damar sağlığı açısından büyük risk taşıdığı ortaya çıkmıştır” diye konuştu.  Sağlıklı bir kişinin günde 5-6 gram tuz tüketmesi gerektiğini, bu oranın Avrupa’da 12, ABD’de ise 8-10 gram civarında olduğunu belirleyen uzmanlar, "Türk halkı günde 17-18 gramla dünyada en yüksek tuz tüketenler arasında. Bu tüketim çocukluktan itibaren verilecek eğitimle aşağı çekilebilir" ifadeleri kullanıldı.
 
ANNELER ÇOCUKLARINA KESİNLİKLE TUZU ÖĞRETMEMELİ.
Günlük tüketilen ürünlerin içerisinde, sebze ve meyvelerde dahi tuz bulunduğunu söyleyen uzmanlar, "Ekmekte 2-3 gram tuz var. Sebzelerde, meyvelerde, turşuda, simitte, cipste, koruyucu madde içeren her şeyde tuz var. Elimizde olmadan günde ortalama 10 gram tuzu alıyoruz. Bir de sofrada beyaz tuz kullanıldığı zaman bu oran 18 grama çıkıyor“ ifadelerini kullandı. Annelerin, çocukların yemeğine tuz atmaması gerektiğini söyleyen Uzmanlar, “Çocuk yumurta yediği zaman ’Bunun tuzu var mı?’ diye sormaz. Bunun farkına dahi varmaz. Üstüne tuz dökerken onu öğrenir ve daha sonra yediğinde tuzun konulmasını ister. Öğretmenler de tuz konusunda çocukları eğitmelidir. Tuz tüketimi ancak bu şekilde azaltılabilir” açıklamalarında bulundu.  Daha doğal ve sağlıklı olduğu ifade edilen deniz ve kaya tuzunun, sofra tuzundan hiçbir farkının bulunmadığını kaydeden uzmanlar, “Bu tür söylentiler tamamen insanları kandırmak, ceplerindeki paraları almak içindir. Tuz, sodyum klorürdür. Kimse piyasada satılan diğer tuzlara zararsızdır diye itibar etmemelidir” diye konuştu.
 
Haber / Kübra AŞIK