Tekirdağ’ın Sütü Daha Kaliteli Olacak

2013 yılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ıslah amaçlı süt kalitesinin desteklenmesi projesi kapsamında seçilen beş pilot bölgeden biri olan Tekirdağ’da İl Gıda Kontrol Müdürlüğü ve İl DamızlÄ

GÜNDEM 23.09.2013 22:18:00 0
Tekirdağ’ın Sütü Daha Kaliteli Olacak
5 İLDE AYNI ANDA AÇILIŞ YAPILDI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ortaklığında yürütülen ‘Çiğ Sütte Kalitenin Desteklenmesi Projesi’ kapsamında uygulamada pilot il olarak seçilen Balıkesir, İzmir, Bursa, Tekirdağ ve Ankara'da kurulan ‘Çiğ Süt Analiz Laboratuarları’nın açılışını,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Balıkesir, İl Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü’nde gerçekleştirdi. Balıkesir’den, sinevizyon aracılığı ile uygulamadaki diğer illere bağlanılarak gerçekleştirilen açılışlar öncesi, Tekirdağ’daki Çiğ Süt Analiz Laboratuarı bahçesinde düzenlenen törene; Vali Ali Yerlikaya, Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, NKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. İhsan Soysal, Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yel, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Soyak, İl Gıda Kontrol ve Laboratuar Müdürü İbrahim Halil Bakır, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Tekirdağ Merkez Birliği Başkanı Şaban Aytaç, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Kambur, STK başkanları, süt üreticileri ile davetliler katıldı.
 
SÜTLER DAHA KALİTELİ OLACAK
Tekirdağ Çiğ Süt Analiz Laboratuarı açılışında ilk konuşmayı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Tekirdağ Merkez Birliği Başkanı Şaban Aytaç gerçekleştirdi. Aytaç konuşmasında, “Açılışı gerçekleşecek Laboratuar ile birliğimize bağlı 248 köyümüzde, bin 348 işletmemizden 26 bin sağmal hayvanımızın sütünden numune alınarak, gerekli tahliller yapılacak. Bundan sonra, ürettiğimiz sütler daha kaliteli olacak” dedi.
 
MALİYETİ 1 MİLYON TL
İl Gıda Kontrol ve Laboratuar Müdürü İbrahim Halil Bakır da; “Yaklaşık 1 Milyon TL’ye mal olan, Tekirdağ Çiğ Süt Analiz Laboratuarı’nın finansmanının, Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne bağlı süt birlikleri tarafından karşılandığını ifade etti. Bakır, 28 Ağustos’ta ilk numuneyi aldıklarını ifade ederek, “Şu ana kadar 16 bin numune analiz için laboratuarda toplandı. Yıl boyunca bir hayvandan 3 ila 5 numune analiz için alınacak ve çok ciddi bir veri tabanı teşkil edilecek” dedi.
 
60 BİN 300 İNEK, AKTİF SÜT VERİYOR
Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç da; “Tekirdağ, tarım açısından önemli bir şehirdir. Hayvancılığın Tekirdağ’da gelişmesine katkı sağlayacak bu tesisin hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Vali Ali Yerlikaya ise inovasyona açık bir şehir olan Tekirdağ’ın, bu projede pilot şehir olmasının oldukça önemli olduğunu ifade ederek, “159 bin büyükbaş hayvan varlığına sahip Tekirdağ’da, 60 bin 300 inek, aktif süt veriyor. Ülke süt üretiminin yüzde 2,10’u Tekirdağ’da gerçekleşiyor” dedi.
 
İLK BAĞLANTI TEKİRDAĞ İLE KURULDU
Üretimde kalitenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Vali Yerlikaya, “Tekirdağ’da üretilen her bir değerin, yapılan çalışmalar ile niteliği arzu edilen seviyeye çıkacak. Bu sizlerin destekleri ile olacak. İçinizden gelen, 1 milyon TL’yi aşan yatırımla, artık ürettiğimiz sütler daha da kaliteli olacak” dedi. Konuşmasının sonunda emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Yerlikaya, Tekirdağ Çiğ Süt Analiz Laboratuarı’nın hayırlı olmasını diledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in Balıkesir’deki konuşmasının ardından, ilk bağlantı Tekirdağ ile gerçekleştirildi. Vali Ali Yerlikaya, protokol ve süt üreticileri, bağlantı ile birlikte kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdiler. Açılış sonrası laboratuarı gezen Vali Yerlikaya, laborentlerden çiğ süt analizindeki uygulamalar hakkında bilgi aldı. 
 
Haber/Asım YAVUZ