Üzüm Çeşit Tanıtımı ve Bağ Bozumu Etkinliği” düzenlendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü himayelerinde gerçekleştirilen ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürlüğü tarafında

GÜNDEM 16.09.2013 07:51:00 0
Üzüm Çeşit Tanıtımı ve Bağ Bozumu Etkinliği” düzenlendi
ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK
Etkinliğe; Tekirdağ Vali Vekili Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Belediye Başkan Vekili Ali Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, kurum amirleri, özel sektör ve  üretici temsilcileri ile araştırmacılar ve davetliler katıldı. Etkinlikte konuşan Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürü Mehmet Sağlam, ilkini gerçekleştirdikleri Bağ Bozumu şenliğinde, melezleme yoluyla üretilen Yeni üzüm çeşitleri projesi çalışmaları kapsamında; Güz Gülü, Tekirdağ Sultanı, Tekirdağ Misketi, Bozbey, Özer Karası çeşitlerinin tescil edildiğini ifade ederek, enstitü olarak bu yönde farkındalığı olan çalışmaları sürdüreceklerini belirtti.
 
 
AR-GE ÇALIŞMALARI İVME KAZANACAK
Sağlam; organik bağcılık ve bağ hastalıklarıyla mücadelenin, enstitülerinin çalışma konularından bazılarını oluşturduğunu ifade ederek, kısa sürede hizmete girecek Teknoloji Merkezi'nde kullanacakları ileri teknoloji ürünü cihazlarla, Ar-Ge çalışmalarının daha da ivme kazanacağını kaydetti.

TEKİRDAĞ İÇİN ÖNEMLİ BİR ÜRÜN
Etkinliğe Bakanlık temsilcisi olarak katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politikalar Araştırma Dairesi Başkanı Dr. Muhammet Demirtaş da "Türkiye, 4,2 milyon ton üzüm üretimi ile dünyada bağcılıkta beşinci, üzüm üretiminde ise altıncı sırada yer alıyor. Bu türden etkinlikler vasıtası ile bilimsel çalışmalarla elde edilen yeni çeşitlerin tanıtımı yapılıyor. Getirdiği gelir, istihdam, sanayi ve hammadde temini ve benzeri yönleriyle, bağcılık sektörü Tekirdağ için önemli bir üründür"  dedi.
 
 
 
ÖNEMLİ BİR ŞEHİR
Programda konuşan Vali Vekili Bekir Sıtkı Kocakundakçı ise; Tekirdağ’ın iklim koşulları ve sahip olduğu arazi yapısı ile üzüm üretimine elverişli ve üretim miktarı açısından önemli bir şehir olduğunu ifade ederek, Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü gibi kurumlar vasıtası ile bulunulan sırayı daha da ileriye taşıyacaklarını belirterek, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından davetliler, bağ bozumunun yapıldığı alana geçerek, yapılan hasat duası ile asmalardan üzüm salkımlarını kesip sepete koydu. Davetlilere, ayrıca Dr. Cengiz Özer tarafından, özellikleri tanıtılan üzüm çeşitlerinden de ikramda bulunuldu.
 
Haber / Asim YAVUZ