İlk tren, törenle yola çıktı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı ilk trenin yola çıkış töreninde Çorlu’yu Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıs?

GÜNDEM 10.09.2013 08:27:00 0
İlk tren, törenle yola çıktı
YILDA 450 MİLYON LİRA
Törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, projenin Türk özel sektörünün rekabet gücünü artıracağını vurgulayarak, "Ulaşım ağı vücuttaki damarlar gibidir. Damarlar iyi çalışmazsa sistem tıkanır. Ülkede ulaşım ağı bozuk olursa ekonomi büyüyemez" dedi. Özel sektörün, ihracatı yollar ve iletişimdeki imkanlar sayesinde 5 kat arttırdığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, verilen destekle 5 milyon kişiye de yeni istihdam sağladığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, zaman zaman "Odalar, odalar birliği ne iş yapar?" şeklinde sorularla karşılaştıklarını belirterek, “Biz de elimizi taşın altına koyduk. Özel sektörün önünü açacak mekanizmaları sağladık. 7 sınır kapımızı modernize ederek tırların bekleme süresini yarı yarıya indirdik. Bu da yılda 450 milyon lira demektir. Bunun karşılığında Türkiye'nin imajı değişti. Sınırlardan girenler Türkiye'nin gerçek yüzünü görür hale geldi. Uluslararası karayolu taşımacılığının ana oyuncusu haline geldik. Bakanımız unutulan demiryollarını tekrar canlandırdı. Manisa'ya hızlı tren gelecek. Bu 14 büyükşehiri birbirine bağlayacak. Marmaray'la Şangay ile Londra'yı birleştirecek yolu yapıyoruz. Bunlar BALO'yu cesaretlendirdi. Sayın Bakanım bize 'Devlet demiryolları ile ilgili ne istiyorsanız kapı sonuna kadar açık' dediniz. BALO ne sağlayacak? Karayolu ile Almanya'ya 5 günde gidersiniz. Trenle de 5 günde gideceksiniz ve yüzde 30 daha ucuz olacak. İşte Türk özel sektörünün rekabetçi gücünü artırmaktır bu. Manisadan başlıyor, sonrasında tüm Anadolu'ya yayılacak” dedi.
 
ZAMAN KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da konuşmasında TOBB'a demiryolu işletmesi için teklifte bulundu. 1 Temmuz'da milletvekillerinin desteği ile demiryollarının serbestleşmesine ilişkin yasanın çıktığını hatırlatan Yıldırım, "13 bin km demiryolu hattını herkes kullanabilir. Bu büyük fırsatı TOBB üyelerine kullanması için bir yapılanmaya gidebilir. Sadece demiryolları için yük taşıma değil aynı zamanda demiryollarında kendi adına taşımacılık yapması lojistik hizmetleri verilmesi için adımları atmalıdır" dedi. BALO Projesi'ne de değinen Bakanı Yıldırım, beş günlük sürenin daha da kısaltılması gerektiğine dikkat çekerek sınır geçişlerindeki zaman kaybının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Haber / Menşure KARDEŞ