CHP’den TEKSİF’e destek ziyareti

Grev kararı alan ve bölgede de kendisine bağlı fabrikalarda grev başlatan Tefsif Çerkezköy Şube Başkanlığı’na CHP’den destek geldi.

GÜNDEM 24.08.2013 01:34:00 0
 CHP’den TEKSİF’e destek ziyareti
DESTEK ZİYARETİ
Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Saim Özkan, İl Genel Meclis Üyeleri Zeki Gürcün, Sami İkizler, CHP Çerkezköy Belediye Başkanı Aday Adayı Aktaş Güler ve İlçe Teşkilatı üyeleri bir süredir Tekstil İşverenleri ile sürdürdüğü grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması ve hakem heyetinin çözüm bulamaması dolayısıyla grev kararı alan Teksif Sendikası Çerkezköy Şubesi’ni ziyaret ederek, destek verdi.
 
GREVLE İLGİLİ BİLGİ ALDILAR
CHP’liler sendika Şube Sekreteri Kader Can tarafından karşılandı. CHP Çerkezköy İlçe Eğitim Sekreteri Nejdet Ertürk, ziyarette yaptığı konuşmada, “Daha önce partililerimiz ile birlikte Çerkezköy Teksif Sendikasına gelip Başkan Mürsel Türkkan ile istişarede bulunmuştuk. Gerçekleştirmiş olduğunuz grev ile ilgili bilgi almaya geldik. İhtiyaçlarını dinleyip destek olmaya geldik. Bize grevin ne aşamada olduğu konusunda bilgi aktarmanızı istiyoruz” dedi. Teksif Çerkezköy Şube Sekreteri Kader Can da, Şubat ayında verdikleri taslaklarda bugüne kadar 11 müzakere yapıldığını ifade ederek “Bunlar olmayınca bizler de greve çıktık. Biz isteklerimizde iki dönem önce 2.5 ikramiyeye düşürmüştük. Ama şartlar işçi arkadaşların gelir düzeyini düşürdüğü için dört ikramiyeye çıkaralım dedik. Dört ikramiye ve yüzde 15 zam teklifi ile işçilerin maaşlarını iyiye götürmek için kıdem tazminatını da istedik. İşverenler de bunu vermeyeceğini söyledi. Biz de almak için mücadele ederek grev yapmaya karar verdik” diye konuştu.
 
İYİ BİR YOL İZLENEMEDİ
Can, 15 Ağustos’ta Çerkezköy ve Türkiye genelinde 11 işyerinde grev başlattıklarını belirterek “O gün meydanlara 10 bin işçi çıkmıştı. 19 Ağustos tarihinde ise 18 işyerini 30 işyerine tamamlayarak 12 bin 500 kişi greve gittik. Grevlerimiz Çerkezköy’de Temtaş, Yünsa, Altınyıldız ve Velimeşe’de Bahariye fabrikasında devam ediyor. Şu anda işverenler sendikasında toplantı var. Taleplerimizin kabul olacağını umuyoruz. Bir haftadır belirli bir adımlar atıldı. Görüşmelerde bir yol alındı. Kısaca Teksif’te 2002 yılında yaşanan ekonomik krizden dolayı bir türlü iyi bir yol izlenemedi” dedi. 
 
“21 ALTIN İŞVERENİN CEBİNE GİRDİ”
Ziyarette konuşan CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Saim Özkan da 2002 yılından itibaren her iş kolunda sorun oluştuğunu ifade ederek “2002 yılında asgari ücret 226 TL iken, küçük altın ise 9.5 TL idi. İşçi fabrikadan maaşını aldığı zaman bir kuyumcuya gidip bu maaş ile 26 tane küçük altın alıyordu. 2002 yılında Ak Parti hükümeti göreve geldikten sonra şimdi küçük altın 150 TL oldu. Bir çalışan 750 TL aldığı asgari ücretle beş tane küçük altın alamıyor. Kısaca 21 tane küçük altın ise işverenin cebine gitti” şeklinde konuştu.
 
DAĞLAR KADAR FARK VAR
İşverenlerin işçilerin haklarını vermedikleri gibi durumlarının da kötü olmadığını belirten Özkan “2002 yılında işverenlerin 11’inin helikopter uçağı varmış. Şimdi ise 157 tane işverenin helikopter uçağı var. Bu zaman içersinde hep onlar büyümüşler. Bu kısaca hükümetin politikasıdır. Sadece bugün iş başındaki hükümet kendine azcık düşman olan sivil toplum örgütlerini istemiyor. Bununla birlikte bu sendikaları da yok etmek istiyor. Ak Parti’ye yakın sendika olan Hak-İş Sendikası hükümet ile birlikte. 2002 yılından itibaren üye sayısında yüzde 750 artış oldu. Kısaca işçilik bitirildi” dedi. Özkan, 2002’den önceki durum ile şimdiki durum arasında dağlar kadar fark olduğunu ifade etti.
 
Haber / Kübra AŞIK