Çeltik sorunları masaya yatırıldı

Türkiye’nin çeltik ambarı olarak bilinen İpsala’da çeltik hasadı öncesi sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantı önceki gün Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi.

GÜNDEM 22.08.2013 21:43:00 0
Çeltik sorunları masaya yatırıldı
TANITIMA ÖNEM VERİLMELİ
Saat 12.00’de başlayan toplantıda konuşan İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, “İpsala için çeltik demek, hayati bir öneme sahip bir konudan bahsediyoruz demektir. Burada damardaki kan gibi çeltik. Geçen yıl Sayın Tarım Bakanımız Edirne’de Çeltik müdahale alım fiyatını açıkladı. Geçen yıl olduğu gibi TMO bu yılda daha çok alım yapacak şeklinde hazırlıklar yaptığını öğrendik. Hasat öncesi hazırlıklarımızı ne kadar önce yaparsak o kadar daha faydalı olur. Çeltikte başta fiyat olmak üzere çeşitli sorunlarımız var. Bunlardan bir tanesi de Uçakla ilaçlama, şu günlerde çeltikte yanıklık hastalığı doğabilir mi diye araştırılıyor, düşünülüyor. İpsala Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü olarak her zaman çiftçimizin, çeltikçimizin yanındayız. Çeltikte en büyük eksiklik Trakya’nın Çeltik (Pirinç) ambarı olduğunu anlatamıyoruz. Çoğu insan bu bölgede bu düzeyde Çeltik(Pirinç) yetiştirildiğini bilmiyor. Tanıtım konusuna önem vermeliyiz” dedi.
 
TANITIMDA EKSİKLİK VAR
İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz ise İpsala’nın büyük bölümü çeltik ürünü sayesinde geçimini sürdürdüğünü fakat tanıtımda eksiklik olduğunu ifade ederek “Bulgurcular, Makarnacılar tanıtım konusunda çok etkinler biz çeltikçiler de etkin olmalıyız, bu önemli ürünümüzü tanıtmalıyız. Biz İpsala Belediyesi olarak ta çeltiğin tanıtımı için bu yıl 14.cüsü yapılacak İpsala Çeltik Kültür ve Sanat Festivali yapıyoruz” diye konuştu.
 
KDV’NİN İNDİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin, Edirne’nin Türkiye Çeltik üretimin %55’ini ürettiğini kaydederek “Bölgemiz insanının geçimi daha çok Tarım ve Hayvancılığa dayalıdır. Özellikle bölgemizin en büyük ana ürünü çeltiktir. Burada İpsala, Keşan, Uzunköprü, Enez ilçeleri olarak hep birlikte bu ana ürünümüz konusunda sorunlarımızı dile getirme ve de çözüm önerileri ile birlikte hedeflerimizi belirlemek için bu toplantıyı düzenledik” dedi. Girgin, Çeltikte KDV’nin yüzde 1’ê indirilmesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi. Toplantıya KÖYKOOP Edirne Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erken, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Koru, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Yusuf Yörük, MHP Edirne İl Başkanı (Çeltik Üreticisi) Dr. Gürsel Şimşek,  İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman, Pirinç Değirmencileri Derneği Başkanı Birol Kocaman, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Enez Ziraat Odası Başkanı Ahmet Karaca, TMO Edirne Şube Müdürü Ali Kayadibi ve Çeltik Üreticileri katıldı.

Haber / Ragıp KARDEŞ