Yapılması planlanan atıksu tesisi tanıtıldı

Çerkezköy ve beldeleri için atık su arıtma tesisi yapım ihalesine girişilmeden önce prosedür gereği çevresel etki değerlendirmesine yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Gerçekleşen toplantı

GÜNDEM 14.08.2013 02:31:00 0
 Yapılması planlanan atıksu tesisi tanıtıldı
Çerkezköy’de yapılması planlanan atıksu arıtma tesisi için bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
BAŞVURU DOSYASI HAZIRLANDI
Dün saat 14.00’da Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında Dİ Mühendislik adına Soner Yılmazeli proje hakkında sunum yaptı. Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından Çerkezköy Belediyeler Atıksu Arıtma tesisi yapma ve işletme birliği adına Çerkezköy sınırları içinde Mimar Sinan Mahalallesi 102.Cadde 1 nolu parsel üzerinde 57 dekar alanda Çerkezköy Atıksu Arıtma Tesisi projesinin yapılması planlandığını belirten Yılmazeli “Bu bağlamda iş bu ÇED başvuru dosyası hazırlandı. Orman ve Su işleri Bakanlığı Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Ergene Nehri’nin su kalitesinin kısa vadede üç yıl, üçüncü sınıf, orta vadede beş yıl ikinci sınıf su kalitesine çıkarabilmesi için havzadaki tüm belediyelerin atıksu arıtma tesislerini kurmasını istedi” dedi.
“ÇORLU DERESİNE DEŞARJ EDİLECEK”
Yılmazeli “Bu amaçla Tekirdağ Çerkezköy Belediyeler Birliği Atıksu Arıtma Tesisi Proje Yapım İşine yönelik olarak 29 Mart 2012 tarihinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İçmesuyu Dairesi Başkanlığı ile ER-GE Proje Müh.Müş ve Tic.Ltd.Şti arasında Çerkezköy Belediyeler Birliği Atıksu Arıtma Tesisi uygulama projelerinin hazırlanması için sözleşme imzalanmıştır.Çerkezköy Belediyeler Birliği Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının tamamlanmasından sonra işletilmek üzere Çerkezköy Çevre Belediyeler Atıksu Arıtma Tesisi Yapma ve İşletme birliğine devredilecektir. Çerkezköy Belediyeler Birliği Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılan suyun deşarj edileceği alıcı ortam ise Çorlu Deresi’dir” diye konuştu.
İHALE ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK
Projenin süresinin 2045 yılına kadar olduğunu ifade eden Yılmazeli “Tesis iki kademede yapılacak. İlk kademede tesisler 2030 yılı ihtiyaçlarına göre projelendirildi. Bunun ilk bir yılı proje yapımı ve ihale dönemi ile diğer bir yıl ise yatırımlar yapılacak. İkinci kademe tesisleri ise 2030 yılından önce devreye alınacak, bu çerçevede tüm nüfus ve debi projeksiyonları da gözden geçirilerek gerekirse revizyondan geçirilip ikinci kademe tesislere ait ihale çalışmalarına başlanacak. Çerkezköy Belediyeler Birliği Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı aşamasında kazı, nakliye, yükleme ve boşaltma işlemleri esnasında toz ve gürültü, çalışan personelden kaynaklı evsel nitelikli katı ve sıvı atık, ambalaj atığı, makine ekipman kullanımından kaynaklı tehlikeli atık, atık yağ, ömrünü tamamlamış lastik oluşumu söz konusu olacak” bilgisini verdi.
HAFRİYAT, TOPRAĞINDAN AYRI OLARAK DEPOLANACAK
İnşaat sırasında oluşabilecek atıkların bertarafı ve toz oluşumunu engellemek için ilgili yönetmeliklere uyulacağını söyleyen Yılmazeli “Kazı sırasında oluşabilecek gürültü içinde gerekli önlemler alınarak gürültü seviyesi düşürülecek. Arıtma tesisinin işletilmesi sırasında oluşabilecek çevresel etkiler pompa, motor, pervanelerden kaynaklanacak gürültü, kısmi oluşabilecek koku problemi, arıtma sonucunda çamur susuzlaştırma ünitesinden çıkacak katı atıktır. Alandan çıkarılacak hafriyat toprağı yeniden değerlendirmek üzere alanda geçici olarak depolanacak. Hafriyat işlemi öncesi öncelikle dere yatağı yakın çevresinde kurulacak inşaat alanı üzerinde bulunan bitkisel toprak tabakası sıyrılarak alınacak. Sıyrılan bitkisel toprak, daha sonra alanın peyzaj onarımı çalışmalarında ve rekreasyon alanlarının bitkisel peyzaj düzenlemesinde değerlendirmek üzere, tekniğe uygun olarak hafriyat toprağından ayrı olarak depolanacak” dedi.
RAPOR VERİLECEK
Tesisin inşaat aşamasında gerçekleştirilecek hafriyat işlemi sırasında kazı, malzeme alımı ve boşaltılması sırasında toz oluşumu söz konusu olacağını söyleyen Yılmazeli “Tesisten kaynaklı toz emisyonu ÇED raporunda hesaplanacak ve yönetmelik sınır değeri ile karşılaştırılacak. Tesisin inşaat aşamasında gerçekleştirilecek olan çalışmalar nedeniyle oluşacak gürültü ve buna bağlı hesaplamalar Çevresel Etki Değerlendirmesine rapor verilecek” diye konuştu.
“BAKANLIK DA DESTEKLİYOR”
Bilgilendirme toplantısının ardından proje yetkilileri ve katılımcılar tesisin yapılacağı alana giderek bilgi aldılar. Çerkezköy ve beldeleri önemli ölçüde ilgilendiren Atık su arıtma tesisinin raporu çıktıktan sonra Bakanlığa sunulacağını belirten Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr.Gökhan İnce “Bakanlıkta daha sonra Devlet Su İşleri ile yapım ihalesi yapacak. Çerkezköy’de tüm yerleşim yerlerine hizmet verecek bu tesis bir yıl içinde inşa edilerek 2014 yılı sonuna kadar devreye girecektir. Bu projenin olmasını devlette istiyor, bakanlıkta destekliyor. Yapılacak atıksu tesisi bölge açısından çok önemli olmakla birlikte faydalı bir proje olacak” diye konuştu. Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen programa Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan İnce, Veliköy Belediye Başkanı Hanifi Belindir, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Sait Yazı,Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, TREDAŞ Çerkezköy İşletme Müdürü Haluk Ateş,  Çerkezköy Akarsu Minibüs ve Otobüsçüler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı İlhami Yörük, muhtarlar, çevre mühendisleri ile yetkililer katıldı.
Haber / Ahmet KARDEŞ