Gazeteciler tarihi yerleri gezdi

Çorlu Medya Mensupları Derneği tarafından Edirne’ye gezi turu düzenlendi. Çorlu, Saray, Marmara Ereğlisi ve Çerkezköy’den geziye iştirak eden gazeteciler, Edirne’de bulunan tarihi yerleri görme imkânı

GÜNDEM 29.07.2013 21:19:00 0
 Gazeteciler tarihi yerleri gezdi
Çorlu Medya Mensupları Derneği tarafından düzenlenen turla Edirne’de bulunan tarihi yerler görüldü. 
 
SELİMİYE MUHTEŞEM
Pazar günü Çorlu’da bir araya gelen gazeteciler, Edirne’de bulunan tarihi yerleri ziyaret etti. Gazeteciler, Selimiye Camii, Adalet Kisrası, 2. Beyazid Külliyesi ve Lozan Anıtı’nı görme imkanı buldular. 26 gazetecinin katıldığı tur, önceki gün saat 10.00’da başladı.  Rehber Dilek Deniz Torun’un renkli anlatımıyla birçok sorunun cevabına ulaşan medya mensuplarının ilk durağı Selimiye Camii oldu. Selimiye Camii’ni ziyaret esnasında Edirne Valisi Hasan Duruer’le karşılaşan gazeteciler, Vali Duruer ile bir süre sohbet ettikten sonra hatıra fotoğrafı çektirdiler. 
 
SANAT ŞAHESERİ
Tur rehberi Torun, “Sultan 2. Selim Han tarafından yapımı 1569 yılında başlatılan Selimiye Camii, Mimar Sinan tarafından 1575 yılında bitirildi. Mimar Sinan’ın 80 yaşındayken yaptığı bu cami için “Ustalık eserimdir” dediği belirtildi. 30 metrelik kubbe çapıyla Ayasofya’nın kubbesinden daha büyük olduğu biliniyor.  Kubbesinin kurşun kaplama ile birlikte ağırlığının iki bin ton olduğu, bu ağırlık 13 direk tarafından taşınıyor.  Üçer şerefeli, 72 metre uzunluğunda 4 minaresi ile Edirne’nin simgesi haline gelen Selimiye Camii’nin üç tarafında kadın mahfilleri, caminin sol yanında ayrıca hükümdar mahfili, ortada ise müezzin mahfili bulunuyor.  Çinileri İznik’te imal edilmiş olan caminin iç alanı 1620 metre karedir. Dünya mimarlık tarihinin başyapıtlarından biri olan Selimiye Camii’nin Balkan Savaşında belirli yerlerinin tahrip olduğu görülmektedir” dedi.
 
GERİDE KALAN YIKIK DUVARLAR
Tarihle içe içe illerimizden biri olan Edirne’nin bu özelliğinin Osmanlı’ya başkentlik yapmasından kaynaklandığını kaydeden Torun, “Selimiye Camii’nden sonra Saray-ı Cedit’i ziyaret eden gazeteciler, Edirne’de yaptırılan bu sarayın, İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı’nın en büyük sarayı olduğunu öğrendi. Sarayın 3 milyon metrekarelik bir arazi üzerinde kurulduğunu belirten Rehber Torun, “Yapımına II. Murat döneminde başlandı. Fatih Sultan Mehmet zamanında bitirildi. 1878’de Rusların Edirne'yi işgal edeceği istihbaratı alınınca Edirne Valisi, cephaneliğin Rusların eline geçmesini önlemek amacıyla cephaneliği ateşledi. Bu patlama ile saray yıkıldı. Bu gün saraydan geriye sadece bir hamam kaldı” diye konuştu.
 
300 BİN ŞEHİT
Gazeteciler daha sonra Adalet Kisrası’nı gördü. İçi ziyarete kapalı olan Kisra, sadece dışarıdan görülebiliyor.  Adalet Kisrası 1562 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırıldı ve Bakanlar Kurulu olarak kullanıldı. Heyet daha sonra Edirne Şehitliği’ni ziyaret etti. Osmanlı Devleti'nin Balkanlarda Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan’a karşı yaptığı savaşlarda üç yüz bin Türk’ün şehit edildiği kaynaklarda yer alır. Balkan Savaşı açlık, hastalık ve vahşetle mücadelenin, 300 bin Türk evladının toprağa düştüğü savaşın adıdır. Çorlu Medya Mensupları Derneği üyelerinin son uğrak yeri Lozan Anıtı oldu. Savaş tazminatı olarak Türkiye’ye verilen Karaağaç semtinde yer alan ve 1972 yılına kadar tren istasyonu olarak kullanılan bina, bu tarihten itibaren Trakya Üniversitesi’ne devredilerek Trakya Üniversitesi’nin çeşitli birimlerini barındırmış ve sosyal tesis olarak kullanıldı.
 
HERKES DAVETLİMİZ
Zaman zaman Dernek hakkında bilgiler veren Çorlu Medya Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Yirun, derneğin 4 ağustos’ta Çorlu’da iftar yemeği vereceğini belirtti. Yirun, “Belediye tarafından verilen iftar yemeklerinin bir gününü de derneğimiz üstlendi. İçinde bulunduğumuz mübarek günlerde sıcak aşı olmayan insanlarımızın aş ihtiyacını temin etmeyi düşündük. Bu nedenle belirlediğimiz tarihte vereceğimiz iftar yemeğine bütün üyelerimizi bekliyoruz. Bir aile olduğumuz esasını asla unutmamamız gerekir. Neşede, kederde kıvançta ve tasada yan yana olmanın gayreti içerisinde bulunmalıyız” dedi.
 
TOPLU KONUT HAMLEMİZ OLACAK
Gelecekte birçok şeyi başarabilmek adına özverili çalışmaklar sergileyeceklerini ifade eden Mehmet Yirun, “Bir toplu konut hamlesi içerisinde olmayı planlıyoruz. Birçok üyemizin evi barkı yok. Bazı avantajları değerlendirmemiz halinde ev sahibi olabiliriz. Bunun için bir çalışma başlatmayı planladık. İlk etapta yedi ile sekiz bin lira arası peşinat ödeniyor. Daha sonraki ödemeler üyelerimizi sıkıntıya sokmayacak miktarlarda olacaktır” diye konuştu.
 
PLAKET SUNULDU
Çorlu Medya Mensupları Derneği Üyeleri, düzenlenen gezi turunun son bölümünde Bahri Bey Ciğercisi’nde yemek yedi.  Gezide sağladığı imkânlar nedeni ile Çorlu Travel Seyahat Acentesi İşletme sahibi Altan Çetinkaya’ ya plaket takdim edildi. Plaket, Çorlu Basın Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Yirun ve Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Doğan tarafından takdim edildi.
 
Haber / AsımYAVUZ