İpsala pirinci temiz çıktı

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği’nin geleneksel iftar yemeği önceki akşam Saklı Bahçe’de gerçekleştirildi. İftarda konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük “Yapılan a

GÜNDEM 29.07.2013 10:40:00 0
 İpsala pirinci temiz çıktı
 PİRİNÇ İHTİYACININ YÜZDE 25’İNİ KARŞILIYOR
Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan İpsala topraklarının ve üretilen pirincin temiz çıktığı açıklandı. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Trakya Üniversitesi’nin İpsala bölgesinde yaptığı çalışmalar sonucunda, ilçenin toprak yapısı ile özellikle en büyük geçim kaynağı olan pirinçte yapılan tahlillerin temiz çıktığını söyledi.
TEMİZ ÇIKMASI SEVİNDİRİCİ
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği’nin düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Yörük “Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından 60 bin liraya mal olan proje kapsamında, İpsala bölgesinde 42 tarlada yapılan araştırmalarda, toprak, su ve elde edilen çeltik (pirinç) örneklerinde yapılan tahliller sonucunda şu bulgulara ulaşıldı. Ulaşılan üç temel bulguda özetle şu şekildeydi: Toprak kalitesi özellikle çeltik ürünü üretilen bu 42 sahada toprak kalitesinin çok iyi olduğu saptandı. İkinci araştırma alanı su kalitesiydi, ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan suların bazı ağır metaller açısından kalitesinin düşük olduğu görüldü. Bu konuda Devlet Su İşlerinin Trakya bölgesinde yaptığı yeni yatırımlar ve çalışmalar ile su kalitesinin önümüzdeki yıllarda daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Üçüncü ve en önemli bulgumuz ise pirinçte (çeltikte) yapılan araştırmada ağır metal seviyeleri konusunda Türk Gıda Kodeksi tarafından sınır değerlerin çok altında olduğu tespit edildi ve insan sağlığı açısından hiçbir risk teşkil etmediği bulundu. Bu anlamda Ülkemizde üretilen yerli pirincin yarısını karşılayan Edirne ve özellikle İpsala pirincinin temiz çıkmış ve sevindiricidir” dedi.   
KERMAN,”YERLİ PİRİNCE GÜVENİN”
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği başkanı Mehmet Kerman ise, İpsala bölgesinde yaklaşık 220 bin dekar, Edirne genelinde 450 bin dekar alan çeltik ekimi yapıldığını bu yıl ürün kalitesinin iyi olduğunu söyleyerek “Geçtiğimiz aylarda ithal pirinçte yaşan GDO tartışmasının ardından, her zaman söylediğimiz gibi tüketicinin yerli pirince güvenmesi gerektiğini dile getirmiştik. Trakya Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarda bizim söylediğimizi doğruladı yani İpsala’nın toprakları ve Pirinci temiz çıktı. Üreticilerimizin alın teriyle ürettiği ürünlerimiz önümüzdeki dönemde daha da değerlenecektir” dedi. 
KATILIM YOĞUN OLDU
İftar yemeğine İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Tabur Komutanı Rauf Öztürk ile kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum örgütleri, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belde Belediye Başkanları, Birlik ve Kooperatif Başkanları, Mahalle ve Köy muhtarları ile Çeltik Üreticileri katıldı.
 
Haber / Cihangir ARIK