Sınırda Barkotlu Geçiş Dönemi

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Kapıkule’de barkot sistemine geçildi. 2005 yılında faaliyete geçen sınır kapısında artık uzun araba kuyrukları oluşmayacak. Konuyla ilgili açıklama ya

GÜNDEM 23.07.2013 21:59:00 0
 Sınırda Barkotlu Geçiş Dönemi
Her gün binlerce kişinin giriş çıkış yaptığı Kapıkule’de barkot sistemine geçildi. Böylelikle, gurbetçilerin yoğun olarak geçiş yaptığı yaz dönemlerinde girişler daha da hız kazanacak.
 
GİRİŞ ÇIKIŞLAR HIZ KAZANACAK
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, dünyanın ikinci, Avrupa'nın en büyük kapısı olan Kapıkule Sınır Kapısı'nda barkot sistemine geçildiğini belirterek, "Barkot sistemi ile artık muayenede pasaport üzerinde işlem yapmayacağız. Böylelikle giriş ve çıkışta zamandan kazanacağız, çıkışta pasaportu istemeyeceğiz. Kuyruklar, beklemeler, yoğunluktan kaynaklanıyordu. İşlemlerin kolaylığının yanı sıra güvenliğinden kaynaklı ister istemez bazı kontroller zaman kaybına yol açıyordu. Bu zaman kayıplarını en aza indirmek için yıllardır hayalini kurduğumuz işlemi başlatmış olduk. Bu işlem barkot uygulaması işlemini, Trakya Üniversitesi öğretim görevlilerinin hazırlamış olduğu programla sağladık.”dedi.
 
GEÇİŞLER 10 DAKİKADAN 3 DAKİKAYA DÜŞTÜ
Barkotlu geçiş sisteminin, Trakya Üniversitesi Teknopark'ta geliştirildiği kaydeden Yalçın, yeni sistem ile zamandan da tasarruf edileceğini belirtti. Yalçın şunları kaydetti: “ Artık bundan sonra muayene ve çıkışta pasaportu istemeyeceğiz. Ortalama bize 10 dakika kaybettiren pasaport işlemlerini bu uygulamayla ortadan kaldırmış oluyoruz. Normalde geçiş için 5 noktamız vardı. Barkot sistemiyle onlardan 2'sini kaldırdık, geçişler 3 noktaya düştü diyebiliriz" 
 
Haber / Gökhan TEKER