Liderler “Anayasa Görüşmelerine Devam” dedi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in tıkanan anayasa çalışmalarının devam edip etmeyeceği konusunda çıktığı liderler turunda, muhalefet partileri yine “devam” dedi. Masadan kalkmayacaklarını ve Ã?

GÜNDEM 10.07.2013 22:39:00 0
 Liderler “Anayasa Görüşmelerine Devam” dedi
NE DİYORSUNUZ, NE YAPALIM?
Turun ilk durağında MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşen Cemil Çiçek, “Fotoğrafı ortaya koydum. Ne diyorsunuz, ne yapalım?” diye sordu. Bahçeli, komisyon çalışmalarının sürmesinden yana olduklarını belirtti. Uzlaşılamayan maddelere ilişkin seçim sandığını adres gösteren Bahçeli, “48 madde uzlaşma çabaları devam ederse 68’e çıkar. Ne kadar madde çıkarsa bunları demokrasi havuzuna koyarız. Siyasetin kazanımı olur. Uzlaşamadıklarımızın değerlendirmesini seçim döneminde vatandaş yapar” diye konuştu.
 
BİZ MASADAN KALKMAYIZ
Bahçeli, “Anayasa Komisyonu’ndan bir şey çıkmadı diye sabırsız olmanın anlamı yok. Bence komisyon başarılı olmuştur. Her şeyden önce partilerin arasında diyalog ve uzlaşma zemini oluşmuştur. O nedenle devam etmelidir” dedi. Çiçek ise “Zaman daralıyor, önümüzde seçim var. Çalıştık, çalıştık ama maalesef ortaya hala bir taslak çıkmadı” diye konuştu. Bahçeli, “Komisyonun devamı konusunda ısrarcı olalım” görüşünü iletti. Bahçeli, görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada ise MHP olarak masadan kalkmayacaklarını belirterek “Kesip atmak çözüm değil. Masadan çekilmek isteyen, komisyondan ayrılmak isteyen varsa o siyasi partilerin kendilerinin bileceği iştir” dedi.
 
ÇALIŞMALAR YAVAŞ İLERLİYOR
Çiçek, daha sonra BDP eş başkanları Demirtaş ve Kışanak’la bir araya geldi. Görüşmede BDP eş başkanları, Türkiye’nin yeni bir anayasa gereksinimi olduğunu belirterek, BDP olarak başlatılan çalışmaların devam etmesinden yana olduklarını ifade etti. Görüşme sonrası açıklama yapan BDP Eş başkanı Kışanak, çalışmaların çok yavaş ilerlediğini belirtti. Diğer siyasi partilerin de komisyon çalışmalarının hızlanmasını sağlamak için iç tartışmalarını yapıp, ne tür katkı verebileceklerini ortaya koymaları gerektiğini ifade eden Kışanak, “Yani hem masa devrilmesin, ama yol da almayalım anlayışını doğru bulmuyoruz. Biz hem masa devrilmesin hem de yol alınsın istiyoruz” diye konuştu.
 
KİM ÖZGÜRLÜKÇÜ KİM DEĞİL HALK GÖRSÜN
Çiçek, BDP’nin ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile görüştü. Görüşmede Kılıçdaroğlu, Ak Parti’nin başkanlık sistemi inadı nedeniyle görüşmelerin tıkandığını söyledi. Görüşmede CHP heyeti, taslak metnin uzlaşılan ve uzlaşılmayan maddelerinin kamuoyuna açılmasını ve sivil toplum kuruluşlarının bu maddeler üzerinde tartışmasını önerdi.
Çiçek’in, “Buna Anayasa Uzlaşma Komisyonu karar verebilir” sözleri üzerine, Kılıçdaroğlu’nun, “Kamuoyuna açıklayalım ki kim özgürlükçü kim değil halk bunu görsün” dediği ifade edildi.
 
GÖRÜŞMELERİN KESİLMESİNİ İSTEMİYORUZ
CHP heyetinin, komisyonun maddelerin açıklanmaması yönünde karar alması durumunda, kendi taslağını kamuoyuna açıklama kararı aldığı da öğrenildi. Yaklaşık 50 dakika süren görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu, “Görüşmeleri tıkayan temel bir konu var. AKP’nin başkanlık ısrarından vazgeçmemesi. Yaklaşık 40 madde AKP’nin başkanlık ısrarı nedeniyle görüşülemiyor. AKP’nin bu ısrarından vazgeçip diğer maddelerin de tartışması da yapılabilirse uzlaşma sağlanabileceği düşüncesindeyiz. Mutabık kalınan ve kalınmayan çalışmaların kamuoyunun tartışılmasına açılmasını istedik. Bugüne kadar yapılan çalışmalar bir şekliyle kamuoyuna yansıtılırsa, kamuoyu CHP, AKP, MHP ve BDP’nin anayasa değişiklikleri konusunda görüşlerini de öğrenmiş olurlar. Biz, özgürlükçü ve demokrat bir anayasadan yanayız, çağdaş bir anayasadan yanayız. Görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz” açıklamalarında bulundu.
 
BÜTÜN MESELE NİYETTE
Yerel seçimlere yaklaşıldığının anımsatılması üzerine konuşan Kılıçdaroğlu, “Yerel seçimlerde bu arkadaşlarımız seçim sürecine katılmamış olurlar. Anayasa gibi çok temel değişikliği yapıyorlar. Tatil olduğu süre içinde de çalışmalarını sürdürebilirler. Bütün mesele niyettedir. Anayasa metni bir uzlaşma metnidir. Demokrasimizin ana omurgasını oluşturuyor. Geri çekilmek, tatil geliyor seçim geliyor mazeretlerine sığınmak doğru değil. Anayasa temel bir yasadır. Bu temel yasa üzerinde oturup tartışmamız gerekiyor. Biz sürecin ortasındayken görüşülen maddelerin sivil toplumun tartışmasına açılmasını istiyoruz. Hangi maddeler üzerinde nasıl uzlaşma sağlandı, hangi siyasi partinin marjı var, çekincesi var bunlar tartışılmalı. Anayasa kapalı kapılar ardında yazılacak bir metin değildir. Çalışmalarına önem veriyoruz. Görüşmeye hiçbir mazeret üretmeden devam edilmelidir” ifadelerini kullandı.
 
Haber Merkezi