Bakanlıktan pasaport açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in, Türkiye'deki yeşil pasaport uygulamasına benzer pasaport türü bulunan ülkelere ilişkin soru önergesine yazılı yanıt verdi.

GÜNDEM 10.07.2013 22:09:00 0
Bakanlıktan pasaport açıklaması
BENZER 20 ÜLKE
Davutoğlu,  Türkiye'de uygulanan hususi damgalı pasaport uygulamasına benzer 20 ülke bulunduğunu belirterek bu ülkeleri, Moğolistan, Lübnan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, St. Lucia, Portekiz, Suudi Arabistan, Fas, Güney Sudan, Çin Halk Cumhuriyeti, Bahreyn, Ekvator, Ürdün, Yemen, Kanada, Peru, St. Vincent ve Grenadinler olarak sıraladı.
 
YURDA GİRİŞ YASAĞI ALINDI
Davutoğlu, hususi damgalı pasaport hamili bulunup, vize muafiyeti uygulamasını ihlal eden vatandaşlar hakkında ilgili ülke makamlarınca yurda giriş yasağı alındığını ifade etti. Hususi damgalı pasaportların, 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nda belirlendiğini söyleyen Davutoğlu “Buna göre hususi damgalı pasaport sahibi bulunan kişilere ilgili ülkeler tarafından ikili anlaşmalar çerçevesinde vize muafiyeti kolaylığı sağlamaktadır. 5682 sayılı hususi damgalı pasaport kanunundan faydalanamayan ülkemizin farklı kurum ve kuruluşları tarafından da çok sayıda hususi damgalı pasaport talebinde bulunulmaktadır. Hususi damgalı pasaport alabilecek kişilerin alanının genişletilmesi ile bu pasaportların kullanım amacı dışına çıkılacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca resmi görevli kişiler haricindeki kimselere bu nevi pasaportların düzenlenmesi halinde diğer ülke makamlarınca bu tür pasaportlara mevcut kolaylıkların sınırlandırılması, hatta vizeye tabi tutulması gibi ihtimalleri gündeme getirebileceği değerlendirilmektedir” dedi.
 
Haber / Cihangir ARIK