Liman kazasında ikinci bilirkişi raporu

Tekirdağ'da, limanda feribottan inen otomobilin denize düşmesi sonucu 4 kişinin öldüğü kazayla ilgili ilk bilirkişi heyeti raporununda, sürücünün 'yorgun, uyku mahmuru olması ve yakamoza aldanması' gerekçe g

GÜNDEM 3.07.2013 23:46:00 0
 Liman kazasında ikinci bilirkişi raporu
4 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Evlilik hazırlığı yapan Mustafa Gülhan ve Selvi Eriş'in anne ve babalarının bulunduğu otomobil 28 Mayıs 2011 günü sabaha karşı saat 04.00'da Tekirdağ'da feribottan inerken denize uçtu. Kazada Mustafa Gülhan ve Selvi Eriş çiftinin baba ve anneleri olan dünürler sürücü 51 yaşındaki Ahmet Gülhan, 45 yaşındaki eşi Zeynep Gülhan ile 53 yaşındaki Vecdet Eriş ve 49 yaşındaki eşi Aysel Eriş hayatını kaybeti. Çeyizlerini Kırklareli'ne taşıyan aynı feribottati kamyonetde bulunan Mustafa ve Selvi çifti ise, anne babalarının ölümüne tanık oldu.
 
15 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ
Olayın ardından Tekirdağ 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, ihmali olduğu gerekçesi ile eski Tekirdağ Liman Başkan Vekili Resul Kazancı, Tekirdağ Liman İşletmeleri Müdürü Vekili Ali Markal, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban, Gemi 2'nci Kaptanı Ertuğrul Çakır ile 3'üncü Kaptan Rafet Pala hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçlamasıyla, ayrıca yine Tekirdağ liman Başkan Vekili Resul Kazancı, TekirdağLiman İşletmeleri Müdürü Ali Markal, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban hakkında da 'denetim ve denetleme görevini yerine getirmediği' iddiasıyla, her şüpheli için toplam 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
 
PERSONELLER KUSURLU BULUNDU
Dosyaya emniyet, jandarma ve karayolları ekiplerinden oluşan bilirkişi heyeti sundukları raporda, kazada hayatını kaybeden sürücü Ahmet Gülhan'ın 'yorgun, uyku mahmuru olması ve yakamoza aldanması' nedeniyle kazanın yaşadığı yönünde görüş bildirdi. 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, devam eden yargılamada, aralarında iş güvenliği uzmanı ve öğretim üyelerinden oluşan ikinci bilirkişi heyeti atadı. Çalışmaların tamamlayan ikinci bilirkişi heyeti raporu mahkemeye sundu. Raporda, limanın yük, yolcu ve araç için kullanıma müsait olmadığı bildirildi. Raporda, ayrıca kazada hayatını kaybeden Vecdet Eriş, Aysel Eriş, Zeynep Gülhan ve Ahmet Gülhan'ın hiç bir kusuru olmadığı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş Tekirdağ İşletmesi (TDİ) Müdür Vekili Ali Markal'ın asli, TDİ adına görev yapmakta olan işaret ve işaretçi olarak olay günü görevli AKPORT personelinin tali kusurlu olduğu ifade edildi.
 
Haber / Cihangir ARIK