Çiftçi, umduğunu bulamadı

Kapaklı’ya bağlı köylerde buğday hasadına başlandı. Dekar başına 150 ile 400 kg buğday hasadı gerçekleştirilen köylerde, mevsimin kurak geçmesi hasatta geçen yıla oranla düşüş yaşanm

GÜNDEM 29.06.2013 00:00:00 0
 Çiftçi, umduğunu bulamadı
UMUT AYÇİÇEĞİ
Yaz boyunca yağmur yağmaması nedeniyle buğday hasadında geçen yıla oranla düşüş yaşandığı belirtildi. Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, geçtiğimiz günlerde başlanan buğday hasadında, çiftçinin beklediği miktara ulaşılamadığını ifade etti. Bölgeden bölgeye değişen hasat miktarının, dekar başına 150 ile 400 kg arasında gerçekleştiğini,  bunun da çiftçinin beklentisini karşılamaktan uzak olduğunu ifade eden Hasan Toprak “Yaz boyunca yağmurun yağmamasının böyle bir sonucu doğuracağı endişelerini taşıyorduk. Ümidimiz, ayçiçeği hasadının istenilen seviyelerde gerçekleşmesidir. Umuyorum ki çiftçilerimiz buğday açığını ayçiçeği hasadıyla kapatırlar” dedi. 
 
TMO BUĞDAY ALIMLARINA BAŞLADI
Saray Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçiden buğday alımlarına başladığını ifade eden Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Piyasada buğday alım fiyatlarının 0,65 kuruş civarında olduğunu öğrendik. Çiftçimiz elindeki ürününü değerlendirmekte acele etmesin. Saray Toprak Mahsulleri Ofisi’nde buğdayın kg fiyatı 0,75 kuruştur. Belirlenmiş olan buğday fiyatlarının maliyet hesap edildiğinde hiç de iç açıcı olmadığı görülmektedir.” şeklinde konuştu.
 
ÜRÜN SİGORTA EDİLMELİDİR 
On gün önce yağan yağmurun Karaağaç ve Veliköy’e dolu şeklinde düştüğünü belirten Hasan Toprak, “Veliköy ve Karaağaçlı çiftçilerimiz, dolu nedeniyle zarar yaşadılar. Karaağaç’ta ürün sigortası yaptırmış olan çiftçilerimize,  beyan ettikleri ziyan tazmin edilmiştir.  Veliköy’de ise dolu nedeniyle oluşan ziyan tespitleri henüz devam etmektedir. Tarlada ki ürünün sigorta maliyeti dekar başına 6 TL olup bu miktarın yarısını devlet karşılamaktadır. Biz, olmaz diyerek muhtemel afetlere karşı duyarsız kalmamalıyız. Bu nedenle çiftçilerimiz mutlaka ürün sigortası yapmalıdırlar” İfadelerini kullandı.
 
Haber / Asim YAVUZ