Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı başladı

Tekirdağ Bağcılık Araştırma ve İstasyon Müdürlüğü ile Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde ilki gerçekleşen ve Cumhuriyetin 100. yılında bağcılık sektöründe ulaşılmak istenil

GÜNDEM 27.06.2013 02:03:00 0
 Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı başladı
SORUNLAR, ÇÖZÜM ÖNERİLER VE HEDEFLER KONUŞULACAK
26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek Çalıştay’ın ana temaları; üretim, ürün işleme ve pazarlama olarak belirlendi. Bağcılık sektörünün bu konulardaki sorunları, çözüm önerileri ve hedeflerinin konuşulacağı çalıştayın açılışına; Vali Ali Yerlikaya, Belediye Başkan Vekili Ali Kılıç, Rektör Vekili Prof. Dr. İhsan Sosyal, Tarımsal Politikalar ve Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, Tekirdağ Bağcılık Araştırma ve İstasyon Müdürü Mehmet Sağlam, kurum müdürleri ve çalıştaya davetli katılımcılar, akademisyenler, çiftçi örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı.
 
ANA GÜNDEM MADDESİ ÜZÜM
Çalıştayın açılışında konuşan Tekirdağ Bağcılık Araştırma ve İstasyon Müdürü Mehmet Sağlam; Trakya Kalkınma Ajansı ile işbirliği yaparak bu çalıştayı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Vizyon 2023 Bağcılık Çalıştayı’nın ana gündem maddesinin bağcılık temelinde 'üzüm' meyvesi olduğunu ifade etti. Ülkemizin 462.296 ha alanında, 4.185.126 ton üzüm üretimi gerçekleştirildiğini ayrıca Tekirdağ’da ise 2012 yılı itibarı ile 37.426 dekar bağ alanında, 42 bin 379 ton üzüm üretimi gerçekleştirildiğini ifade ederek, 2 gün sürecek çalıştayda sektörün tüm meselelerinin konunun uzmanlarınca konuşulacağını” ifade etti. Bağcılık Araştırma ve İstasyon Müdürü Mehmet Sağlam konuşmasının sonunda Çalıştaya katkılarından dolayı başta Vali Ali Yerlikaya ve emeği geçenlere teşekkür etti.
 
KIRSAL KALKINMAYA KATKISI VAR
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün de; ajans olarak böyle güzel bir çalıştayın paydaşı olmaktan mutlu olduklarını ifade ederek; Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ın ortak paydası olan “Bağcılık” ile ilgili değerlendirmelerin yapılacağı bu çalıştayın, bölge için önemli olmasının yanında, özellikle de kırsal kalkınmaya da katkısının olduğunu düşündüğünü belirtti. Tarımsal Politikalar ve Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan da; 2012 yılı itibarı ile 62,5 milyar dolar tarımsal gayrı safi milli hasılası olduğunu belirterek, “Bakanlık olarak; 2023’e kadar rekabet gücünü artırmış, tarımsal gayri safi yurtiçi hasılasını 150 milyar dolara ulaştırmış, tarımsal ihracatını 40 milyar dolara çıkarmış, parçalı arazilerini birleştirerek arazi toplulaştırma işlemlerini tamamlamış, tarım arazilerinin bölünmesini önleyen bir yapıya kavuşturmuş, dünyada ve bölgesinde tarımda söz sahibi bir Türkiye hedefliyoruz” dedi.
 
BİLGİ ÇAĞINI EN ÜST DÜZEYDE YAŞIYORUZ
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada “Dünyada bilgi çağını en üst boyutta yaşıyoruz. Yaşamaya da devam ediyoruz. Dünyada enerji ve gıda kaynaklarına sahip olmak, onun ulaşılabilir bütün yollarında egemenlik etki alanına sahip olmak, artık daha önemli. Dünya nüfusu 7 milyara doğru koşuyor, 2050 de 9 milyar olacak. 2050 yılı projeksiyonunda dünyada en önemli alan gıda olacak. Her doğan insan güvenlik ihtiyacından sonra gıda temini için uğraşacak, bu yönde çalışacak” dedi.
HENÜZ YETERİNCE VERİMLİ KULLANILAMIYOR
Türkiye’nin lokasyon olarak dünyanın en güzel yerinde olduğunu belirten Yerlikaya, Türkiye’nin, bağ alanı bakımından dünyada 5., üretim miktarı açısından 6. sırada yer aldığını, ancak mevcut yözölçümü içerinde ülkemizde arazilerin henüz yeterince verimli kullanılamadığını söyledi. Vali Ali Yerlikaya, 2023 vizyonu içerisinde, tarımda 5. ülke olma hedefi için bu alanda daha planlı, küresel rekabet ortamına uygun çalışmaların yapılması gerektiğini de ifade etti. Çalıştayda, konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. 2 gün sürecek çalıştayın ilk gün programı, konunun uzmanlarınca yapılan sunumlarla devam etti.
 
Haber / Menşure KARDEŞ