Faiz lobisi böyle başbakanları sever

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın dün açıklanan büyüme ve cari açık verileri ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

GÜNDEM 12.06.2013 01:08:00 0
 Faiz lobisi böyle başbakanları sever
FAİZ LOBİSİNİ SEVİNDİRECEK RAKAMLAR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yılın ilk çeyreğinde açıklanan büyümeye Nisan ayında rekor kıran cari açığın eşlik ettiğine dikkat çekerek, bu rakamların Başbakan’ın düşman ilan ettiği “faiz lobisini” sevindirecek rakamlar olduğunu ifade etti. Nisan ayı cari açığının ve bu açığın finansmanının “Başbakan’ın ve AKP iktidarının bu lobilerle nasıl işbirliği içinde olduğunu” açıkça gösterdiğini ifade eden Öztrak “Faiz lobisi ekonomisini borçla şişiren ve ekonomiye yüksek cari açık verdiren Başbakan ve iktidarları sever. Başbakan eserine bakarsa, şikâyet ettikleri lobilere ekonomiyi nasıl teslim ettiklerini görecektir” dedi.
Öztrak, borçla şişen ekonominin dış ticarete kapalı hizmet sektörüne yaradığını, ilk üç ayda net ihracatın büyümeye katkısının sıfırlandığını, iç tasarrufların yeniden düşmeye başladığını belirterek “AKP ezberini bozmayarak ekonomiyi borçla şişirmiştir. Bu model Başbakan’ın ‘şikayet edermiş’ gibi göründüğü ‘faiz lobisi’ ile işbirliği yaptığının en güzel örneğidir. Faiz lobisi ekonomisini borçla şişiren ve ekonomiye yüksek cari açık verdiren Başbakan ve iktidarları sever” dedi. Nisan ayı cari açığının ve bu açığın finansmanının Başbakan’ın ve AKP iktidarının bu lobilerle nasıl işbirliği içinde olduğunu açıkça gösterdiğini belirten Öztrak, “Nisan ayında cari açık, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 79,7 ile rekor artış göstermiş ve 8,2 milyar dolar olmuştur. Nisan ayında sadece Hazine’nin borç kâğıdına gelen faiz lobisinin sıcak parası ise 8,9 milyar dolar olmuştur. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek bir ayda gelen en yüksek sıcak paradır. Nisan ayında finansman kanalından ülkeye gelen her 100 doların 97 doları ya ‘sıcak para’ ya da borçtur. Sadece 3 dolar doğrudan yatırımdır” dedi.
 
Haber / Gökhan TEKER