“İkna etmek gibi bir misyonumuz yok”

Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grup Sekreteri Levent Korkut ve Marmara Bölgesi Grup Üyesi Yücel Sayman, barış sürecini anlatmak üzere, dün Çerkezköy’e geldi.

GÜNDEM 28.05.2013 00:19:00 0
“İkna etmek gibi bir misyonumuz yok”
TÜRK METAL SENDİKASI’NI ZİYARET ETTİLER
Saat 10.30’da Çerkezköy’e gelen heyet ilk olarak Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi’ni ziyaret ederek Başkan Murat Koçak ile görüştü. Çerkezköy’ün yapısıyla ilgili bilgi veren Koçak “Çerkezköy’de 60 bine yakın sigortalı çalışan var. Bunların yaklaşık 7 bin 500’ü Türk Metal Sendikası üyesi. Çerkezköy hızla göç alan ve işçi kesiminin çoğunlukta bulunduğu bir ilçe” dedi.   
 
İŞÇİLERLE BİR ARAYA GELDİLER
Türk Metal Sendikası ziyaretinin ardından heyet, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak ile birlikte Hattat Traktör fabrikasını ziyaret etti. Akil İnsanlar heyeti burada Hattat Traktör Üretim Müdürü Murat Özcan, Hattat Holding Danışmanı Cemil Aşnaz, İletişim Müdürü Fatih Büyükyahşi, İnsan Kaynakları Müdürü Semih Bayman, Lojistik Müdürü Nesriye Arslan ve Pazarlama Müdürü İsmail Aynalı tarafından karşılanırken, Hattat Traktör Toplantı Salonu’nda gerçekleşen yaklaşık yarım saatlik sohbetin ardından, heyet barış sürecine ilişkin bilgi vermek amacıyla yemekhanede işçilerle bir araya geldi.
 
NEDEN GERİ ÇEKİLİYORLAR?
Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grup Sekreteri Levent Korkut ve Marmara Bölgesi Grup Üyesi Yücel Sayman, Hattat Traktör çalışanlarından barış sürecine ilişkin düşüncelerini kendileri ile paylaşmalarını, varsa akıllarına takılan soruları sormalarını isterken işçiler de “Binlerce askerimiz boş yere mi şehit oldu? Dağdaki terörist cezalandırılacak mı? Yoksa Türkiye Cumhuriyeti olarak bu kişilere bakmaya devam mı edeceğiz? Terör örgütü üyelerine ne vaat edildi de geri çekiliyorlar? Akil insanlar kendi düşüncüleri doğrultusunda mı yoksa hükümetin direktifleri doğrultusunda mı insanlara barış sürecini anlatmaya çalışıyor?” sorularını yöneltti. Türkiye’de son dört aydır herhangi bir şehit haberinin alınmadığını ifade eden Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak da, “Ateş her zaman düştüğü yeri yakmıştır. Eminim ki insanlarımızın hepsi pkk olmasın, şehit haberleri gelmesin istiyorlar. Fakat bu barış süreci neleri içeriyor? Bundan sonraki süreçte ne olacak? Taviz verilecek mi? Halkımız bunları merak ediyor” diye konuştu.
 
KİMSEDEN EMİR ALMIYORUZ
Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grup Sekreteri Levent Korkut, barış süreci kapsamında kimseden emir almadıklarının, süreç içerisinde de insanları ikna etmek gibi bir misyonlarının olmadığını belirterek “Amacımız daha çok insanların birbiriyle konuşmasını sağlamak. Toplumdaki düşünceleri derleyerek, bunları raporlaştırmaya çalışıyoruz. 2 ayda 50’nin üzerinde toplantı yaptık ve 20 binden fazla insanla görüştük. Bu şekilde insanların süreç ile ilgili düşüncelerini öğrenmeye gayret ettik. Amacımız, sadece süreci destekleyen değil, desteklemeyenlerin de görüşlerini almak. Yapılan toplantılara herkesin gelme hakkı var. Eğer bu toplantılara gelmek isteyenler için bir engelleme olursa buna kendimiz de karşı çıkarız” dedi.
 
RAPORLAŞTIRARAK HÜKÜMETE SUNACAĞIZ
Levent Korkut, Türkiye Cumhuriyeti’nde “Biz” duygusunun yıprandığını ileri sürerek “’Biz’ duygusunu yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Bunun için de ideal bir anayasa gerekiyor. Yukarıdan gelme bir anayasa ile bunlar mümkün değil. Anayasayı halkın kendisinin temellendirmesi gerekiyor. Süreç henüz yeni başladı. Daha şehit ailelerini dinleyeceğiz. Dağda ölen insanların ailelerini dinleyeceğiz. Yaşanan sorunları ve insanların konuyla ilgili çözüm önerilerini not alacak ve raporlaştırarak hükümete sunacağız” dedi. Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grup Üyesi Yücel Sayman ise barış süreci kapsamında terör örgütünün geri çekilişine ilişkin sorulan ‘Ne alındı?’, ‘Ne verildi?’ gibi sorulara anlam veremediğini kaydetti. Sorunların çözümünün ancak ve ancak konuşmakla mümkün olacağına vurgu yapan Sayman, “İnsanları konuşturmazsanız ortaya şiddet çıkar” diye konuştu. Sayman pkk terör örgütünün aslında 30 yıldır silahlı siyasi mücadele verdiğini belirterek “Örgüt siyasi mücadelesinden vazgeçmiş değil. Yalnızca bundan sonraki mücadelesini silahsız yürütme kararı aldı. Bunun için de Türkiye’den bu demokratik zeminin hazırlanmasını istiyor” dedi. Halkın artık konuya seyirci olmadığının farkına vardığını sözlerine ekleyen Sayman, “İnsanlar toplantılarımıza katılıyorlar. Söz alıyor ve görüşlerini dile getiriyorlar. Önemli olan halkın kendi arasında bu konuları konuşabilmesini sağlamaktır” dedi. Çerkezköy’de Hattat Traktör Fabrikası’nı ziyaret eden ve burada işçilerle bir araya gelerek barış sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grup Sekreteri Levent Korkut ve Marmara Bölgesi Grup Üyesi Yücel Sayman, Çerkezköy’deki programın ardından Lüleburgaz’a geçti. Hazırlanan raporların Haziran’ın ilk haftası hükümete sunulacağı ve 2 hafta sonra konuyla ilgili bilgilendirme yapılacağı ifade edildi.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ