“Hattat uçuşa geçecek”

Türkiye’nin lider yerli traktör üreticisi Hattat Traktör, Afrika’ya özel traktör modeli geliştirerek, Afrika pazarındaki hızlı büyümesini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl, Sudan’la 3 bin adetlik

GÜNDEM 22.05.2013 21:13:00 0
“Hattat uçuşa geçecek”

Hattat Traktör, Afrika’ya özel ürettiği traktörlerin ilkini dün saat 10.00’da gerçekleştirilen törenle Sudan’a gönderdi.


HATTAT TARIM İHRACAT ŞAMPİYONU

Hattat Holding bünyesinde 2002 yılında traktör yatırımına start veren Hattat Tarım’ın, ihracat liderliğindeki iddiasını sürdürdüğünü söyleyen Hattat Tarım Genel Müdürü Abdullah Akkuş, Hattat Tarım’ın Avrupa’dan Latin Amerika’ya, Asya’dan Ortadoğu’ya 5 kıtada 40’tan fazla ülkeye yaptığı ihracat ile ihracat şampiyonu olduğunu söyledi. Akkuş, Hattat Tarım’ın, Sudan ile gerçekleştirdiği 3 bin adetlik traktör satış anlaşması ile geçen yıl ihracatta yakaladığı başarılı yükselişimi, bu yıl da sürdüreceğini ifade etti.


İLK SEVKİYAT YAPILDI

Traktörde yerli marka olarak ihracat şampiyonu olduklarını söyleyen Hattat Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat ise “Hattat markası ile Tunus, Cezayir ve Senegal’den sonra Sudan ile gerçekleştirdiğimiz 3 bin adetlik traktör satışı ile Afrika pazarındaki ihracat bağlantılarımızı arttırıyoruz. Aralık ayında imzaladığımız anlaşma ile 5 ay gibi kısa bir sürede Sudan’a özel olarak tasarladığımız traktörlerin üretimini gerçekleştirdik. 3 bin adetlik siparişin ilk sevkiyatını bugün gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz” dedi. Polanya’dan sonra en büyük ihracat bağlantılarını Sudan ile yaptıklarını sözlerine ekleyen İbrahim Hattat, 2 sene içerisinde yıllık üretim miktarını 10 bin traktöre çıkartmayı planladıklarını, Hattat Traktör’ün önümüzdeki yıl uçuşa geçeceğini dile getirdi.


SUDAN İLE ÖN ANLAŞMAMIZI ARALIK 2012’DE YAPTIK

Hattat Traktör’ün Afrika pazarındaki hızlı büyümesini Afrikalı çiftçiler için daha basit ve kolay kullanılabilir yeni traktör modelleri geliştirmesine bağlayan İbrahim Hattat, “Sudan ile ön anlaşmamızı Aralık 2012’de yaptık. Yeni traktör modelimizin ortaya çıkması ve ilk ihracatımızı gerçekleştirmemiz 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Başta Hattat 290 modelimiz olmak üzere birçok model traktörümüzü Sudan’a göndereceğiz” diye konuştu.


DIŞ PAZAR PAYIMIZI ARTIRACAĞIZ

Türk markası olarak birçok firmanın dünya genelinde ciddi ihracat yaptığını söyleyen İbrahim Hattat, yerli bir marka olarak bu sektörde Türkiye'de en fazla ihracatı gerçekleştiren firmanın Hattat Traktör olduğunu belirtti. Sudan ile birlikte ihracat yapılan ülke sayısını 40’ın üzerine çıktığına dikkat çeken İbrahim Hattat, “Geliştireceğimiz kullanımı kolay, ergonomik, yakıt tasarrufuna sahip yeni traktör modelimizle gelişmekte olan ülkelerdeki pazarlardaki payımızı arttıracağız. Irak başta olmak üzere Afrika ve Ortadoğu’daki ülkelere daha fazla satış imkanımız olacak” dedi.


209 MODEL TRAKTÖR ÜRETİLİYOR

Çerkezköy’de 200 bin metrekarelik tesislerde traktör üretimi gerçekleştiren Hattat Tarım’ın,  2007’de Hattat Traktör markası ile üretime başladığını anımsatan İbrahim Hattat, “Otomatik boyahane, robotlu montaj ve test makineleri ile yüksek teknoloji kullanılarak üretim yapabilen 20 bin kapasiteli fabrikada, 50 beygir gücünden 102 beygir gücüne kadar 209 model traktör üretiliyor” dedi. Hattat Tarım Makineleri A.Ş.’nin, 5 yıl içinde Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermaye, yan sanayi ve altyapı ile traktör ürettiğini kaydeden İbrahim Hattat, “Sektörde ihracat lideri durumuna geldik. Yurt içinde Hattat, Valtra ve Ferrari markaları ile çiftçilere ulaşıyoruz. 2009’dan bu yana Avrupa’ya Hattat, HTT ve Pol-Mot marka traktörlerin satışını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.


KURDELEYİ BİRLİKTE KESTİLER

Konuşmaların ardından ilk iki traktörün sevkiyatı kapsamında düzenlenen törende kurdeleyi, Hattat Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat, Hattat Tarım Genel Müdürü Abdullah Akkuş, Hema Endüstri Genel Müdürü Tunç Doğan, Hattat Tarım İletişim Müdürü Fatih Büyükyahşi ve Türk Metal sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak birlikte kesti. HH290T0001 ve HH290T0002 seri numaralı traktörlerin tören alanında bulunan tıra yüklenmesinin ardından katılımcılara tatlı ikramında bulunuldu. Törene, Hattat Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat, Hattat Tarım Genel Müdürü Abdullah Akkuş, Hema Endüstri Genel Müdürü Tunç Doğan, Hattat Tarım İletişim Müdürü Fatih Büyükyahşi ve Türk Metal sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak’ın yanı sıra, Hattat Otomotiv Genel Müdürü Güneş Tuncer ve çok sayıda Hattat Traktör çalışanı katıldı.    


Haber / Ahmet KARDEŞ