Dünya Süt Günü etkinliklerle kutlandı

21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak’ın katılımıyla Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi ve Şehit Öğretmen Neşe Alten

YAŞAM SAĞLIK 22.05.2013 19:45:00 0
 Dünya Süt Günü etkinliklerle kutlandı

HER YAŞTA SÜTÜN ÖNEMİ

Etkinliğe; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak, Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Soyak, Veteriner Hekim Erhan Yalçın, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman “Birleşmiş Milletler Teşkilatı, Uluslararası Sütçülük Federasyonunun (IDF) 1956 yılında aldığı karar doğrultusunda 21 Mayıs gününün bütün üye ülkelerde Dünya Süt Günü olarak kutlanması kararlaştırmıştır. Ülkemizde de 1991 yılından itibaren 21 Mayısın Dünya Süt Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bizlerde Dünya Süt Günü etkinliği okullarımızda kutluyoruz. Kutlama gününün amacı; sağlıklı nesiller yetiştirilmesine yardımcı olmak, yurt içi talebi canlandırmak, her yaş grubundaki bireylere süt içme alışkanlığı kazandırmak, süt ve ürünleri tüketimini artırmaktır. Çünkü, bir ülkenin ekonomik ve sosyal yönden gelişebilmesi, toplumun kalkınabilmesi için fiziksel ve zihinsel niteliklere sahip olan sağlıklı bireylerden oluşması gerekmektedir” dedi.


KUSURSUZ BİR BESİN MADDESİ

Sütün, canlının yaşayabilmesi, gelişebilmesi ve verimli olabilmesi için gerekli besin maddelerini büyük oranlarda bileşiminde bulunduran kusursuz bir besin maddesi olduğunu vurgulayan Yaman “Tüm öğrencilerimizin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam diler, 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nü de kutlarım” dedi.


15 MİLYON TON SÜT ÜRETİLİYOR

Ülkemizde yılda yaklaşık 15 milyon ton süt üretildiğini ifade eden Yaman “Ülkemizde üretilen sütün kişi başına düşen miktarı 200 lt/yıl’dır. Gelişmiş ülkelerde bu değer 600-800 lt/yıl olarak değişmektedir. Tekirdağ’da yaklaşık 350 bin ton/yıl süt üretilmektedir. Tekirdağ’da üretilen sütün kişi başına düşen miktarı Türkiye ortalamasının çok üzerinde olup, yaklaşık 410 lt/yıl’dır. Ülkemizde üretilen sütün yüzde 20'si içme sütü olarak tüketilmektedir. Ülkemiz nüfusuna oranlandığı zaman kişi başına 25 -30 lt/yıl içme sütü düşmektedir. Gelişmiş ülkelerde bu rakamın kişi başına 100-150 lt/yıl olduğu düşünülürse bizim insanımızın ne kadar az içme sütü tükettiği ortaya çıkmaktadır” dedi.


TÜRKLER SÜTÜ İÇMİYOR, YİYİYOR

Türkiye’de sütü içme amacı ile kullanma alışkanlığının diğer ülkelere oranla çok az olduğuna dikkat çeken Yaman “Diğer bir deyişle biz Türkler sütü içmiyor, yiyoruz. Tüketilen toplam süt ürünleri miktarının, içme sütüne oranı dünya ortalamalarında yüzde 40 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 20’lerde kalmaktadır. Geri kalan yüzde 80’lik bölüm yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünleri şeklinde tüketilmektedir. Halbuki, sütün besin değerinin en yüksek olduğu hali içme sütü halidir” ifadesini kullandı.


Haber / Gülay YİĞİT SEZEN