Her yaşta süt

Çerkezköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli olan Ferya Arslan Çolak ve Evrim Altun Gül, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla Kapaklı Belediyesi Orta Okulu’

GÜNDEM 21.05.2013 22:35:00 0
Her yaşta süt
SÜT EN ÖNEMLİ GIDA MADDESİDİR
Sütün, her canlının dünyaya geldiği andan itibaren ihtiyaç duyduğu en önemli gıda maddesi olduğunu söyleyen Ferya Arslan Çolak, canlıların dünyaya tutunabilmek için annesinden ayrıldığı anda tanıştığı tek gıda maddesinin anne sütü olduğunu ifade etti. İlk sağılan süte kolostrum ya da ağız sütü dendiğini belirten Çolak, “Dünyaya gözlerimizi açtığımız anda gereksinim duyduğumuz süte hayatımızın diğer dönemlerinde de ihtiyaç duyarız. Süt ve süt ürünleri, çocukluk çağlarında vücut iskeletimizi oluşturan kemiklerimizin ihtiyaç duyduğu mineral maddeleri özellikle kalsiyumu çok fazla miktarda içerir. Ayrıca gelişmemiz ve boyumuzun uzamasında da ihtiyaç duyduğumuz proteinleri, aşırı hareketlilikten dolayı gereksinimiz olan enerjiyi sağlayan karbonhidrat ve süt yağını ve vücut için hayati önemi olan suyu önemli miktarlarda içinde barındırır” diye konuştu.
 
OKUL SÜTÜ KAMPANYASI DESTEKLENMELİ
Ergenlik ve gençlik yıllarında ihtiyaç duyulan enerjinin ve besin maddelerinin çoğunun süt içerek karşılanabileceğini söyleyen Ferya Arslan Çolak, Türkiye’de özellikle bu dönemlerde süt içme alışkanlığının yerini süt ürünleri yeme alışkanlığının aldığını sözlerine ekledi. Çocukların, bu çağlarda genellikle peynir, yoğurt, ayran, dondurma gibi süt ürünleri tükettiğini söyleyen Çolak, süt içme alışkanlığının ise yavaş yavaş terk edildiğini kaydetti. Gelişmiş dünya ülkelerinde içme sütünün öne geçtiği ve yılda ortalama 150-200 litre içme sütü tüketildiğini dile getiren Çolak, “Ülkemizde ise içme sütü tüketiminin hala 30-50 litre civarında olduğu müşahede edilmektedir. Gençlerimizin gelişimi, sağlığı ve zindeliği için orta ve lise hatta üniversite çağlarında da okul sütü kampanyasının desteklenmesi büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
 
KEMİK ERİMESİNİ ÖNLER
İnsanların, yaşamlarının orta ve ileriki yaşlarında da süt ve süt ürünlerine büyük oranda ihtiyaç duyduğuna vurgu yapan Çolak, bu yaşlarda meydana gelebilecek kemik erimesinin önüne geçilebilmesi için gerekli mineral maddelerinin, yine süt ve süt ürünlerinden karşılanması gerektiğinin altını çizdi. Süt içme alışkanlığının devam etmesinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Ferya Arslan Çolak, “Her yaşta süt içme alışkanlığı, sağlığımızı olumlu yönde etkileyecektir. Tüm halkımıza sağlıklı ve kaliteli bir yaşam diler, bu vesileyle 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nü de kutlarım” dedi.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ