Çanakkale 1915 Özel Müzesi Büyükyoncalı’da açıldı

Büyükyoncalı Belediyesi’nin kültür projeleri kapsamında Türkiye'nin tek gezici müzesi olan Çanakkale 1915 savaş malzemeleri müzesi belediye düğün salonunda açıldı.

GÜNDEM 21.05.2013 20:01:00 0
Çanakkale 1915 Özel Müzesi Büyükyoncalı’da açıldı
24 MAYIS’A KADAR AÇIK KALACAK
Önceki gün açılan müze, 24 Mayıs’a kadar belediye düğün salonunda 09:00-19:00 saatleri arasında açık kalacak. Müzeye ziyaretin ücretsiz olduğunu ifade eden Büyükyoncalı Belediye Başkanı Necati Sezer, tüm vatandaşları müzeyi ziyaret etmeye davet etti.
 
4 BİN MALZEME YER ALIYOR
Toplam 4 bin malzemenin yer aldığı müze ile 4 yıldan bu yana 173 il, ilçe ve beldede 10 milyon öğrenciye ulaşıldı. Müze Müdürü Yürükaslan “Bazı silahların Türk Askeri üzerinde denendiği Çanakkale Savaşı, Türk insanının ateşten imtihanı olarak değerlendirilmelidir. Çanakkale’de bir metre yer kazsanız bir römork dolusu malzeme çıkarırısınız.” dedi. Çanakkale Savaşı esnasında Türk askeri üzerine atılan misket bombalarını göstererek bilgiler veren Yürükaslan, 10 bin Türk Askerinin bacağının kesilmesine neden olan zehirli yıldızı tanıttı. Yörükaslan “Dört sivri ucu olan zehirli yıldız fırlatıldıktan sonra bir ucu havada kalarak yürüyen askerin ayağına batıyor. Çıkarılması bir hayli zor olan yıldızın, zehirli olması nedeniyle bacak kesilerek zehirin vücuda yayılması engelleniyordu Bu şekilde 10 bin Türk Askerinin bacağının kesilmiştir” bilgilerini verdi.
 
Haber / Gökhan TEKER