Yaşayan Manevi Miras: Yunus Emre

Namık Kemal Üniversitesi Edebiyat Topluluğu tarafından Yunus Emre’ye farklı pencereden bakmak amacıyla “Yaşayan Manevi Miras: Yunus Emre” Paneli düzenlendi. Piramit Salon’da gerçekleştirilen panele NKÜ Rekt

GÜNDEM 19.05.2013 20:52:00 0
Yaşayan Manevi Miras: Yunus Emre
GELECEĞİMİZ GENÇLERDİR
Saygı duruşunda bulunması  ve İstiklal Marşı’nın okunmasın ardından başlayan panelin açılış konuşmasını Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Şenler yaptı. Prof. Dr. Şenler “Dünya kültür mirası insanların geleceği demektir. Geleceğimiz gençlerdir. İdeal fikirlerle gençlerin fikirlerini geliştirmek bizlerin görevidir. Gençlerimizin kültür miraslarına duyduğu hassasiyetten dolayı mutluyum. Kültür ile okumayı birleştiren Üniversite olarak geleceğimizi belirlemek için buradayız” dedi.
 
HANGİ YUNUS?
Panelin ilk sunumunda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kemal Kavukçu, “Hangi Yunus” konusunu ele alarak, çok sayıda Yunus Emre adı altında pek çok şairin şiiri bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Kavukçu, bu güne kadar kayda geçen 15 civarında Yunus Emre’nin mezarı olduğu sanılan yer olduğunu ancak, gerçek Yunus Emre’nin mezarının Aksaray’da olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Prof. Dr Kavukçu, Yunus Şiirlerini dil, üslup, beslendiği kaynak, kullanılan malzeme olarak ayırt edilebileceğini aktardı.
 
BİRLEŞTİĞİ YER ANADOLU’DUR
Arş. Gör. Sabri Koz ise sunumunda “Sözlü Kültürün Yaşattığı Ölümsüzlük” konusunu ele aldı. Koz, “Tasavvufi gelenekte şiirlerin hangi Yunus’a ait olup olmaması önemli değil. Yunus Emre bizim için çok önemli. Bunlardan ilki Anadolu’daki Türkçe’nin mimarı Yunus Emre’den başkası olamaz. Yunus Emre o dönemin tüm özelliklerini şiirlerinde yansıtmıştır. Diğer nokta ise İslam Tasavvufunun kollarının birleştiği yer Anadolu’dur ve Yunus Emre’nin şiirleri bu farklı kollardan beslenmiştir” dedi. Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ” Yrd. Doç. Dr. İmran Gür ise sunumunda “Tek Seçenekli Evren Modeli ve Yunus’un Söylemi Üzerine” konusuna yer verdi. Panelin ardından panelistlere günün anısına teşekkür plaketi takdim edildi.
 
Haber / Gökhan TEKER