Çine’de 7 bin 500 yıllık kaya resimleri bulundu

Namık Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Atik'in 2000 yılında başlattığı araştırmalar kapsamında tespit edilen ve geçtiğimiz günlerde temizlik çalışmala

GÜNDEM 19.05.2013 20:43:00 0
 Çine’de 7 bin 500 yıllık kaya resimleri bulundu
YENİ BİR PENCERE AÇTI
Çalışmaların sürdüğünü belirten Prof. Dr. Neşe Atik, bilim camiasında "Latmos Bölgesi Prehistorik Kaya Resimleri' olarak adlandırılan ve sadece belirtilen bölgede yayılımı olduğu düşünülen bu resimlerin, Çine'de de tespit edilmesi, Çine'nin Taş Devri'ndeki yaşantısına yeni bir pencere açmıştır" dedi. Bulunan kaya resimlerinin, meslektaşı Anneliese Peschlow'un Beşparmak Dağları'nda tespit ettiği örneklerle benzer olduğunu belirten Prof. Dr. Prof. Dr. Atik, resimlerin Cilalı Taş Devri'nin sonu ile Bakırtaş Devri'nin başlarına, yaklaşık M.Ö. 5500'lere denk geldiğini söyledi.
 
GEREKLİ GİRİŞİMLER BAŞLATILDI
Resimlerin kaya sığınağı içinde yer aldığını, ancak yapılan temizlik çalışmaları neticesinde bu alanın Neolitik Devir'de yaşam alanı olmadığını, sadece belli törenlerde ya da dini seremonilerde ibadethane olarak kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Atik, "Tespit edilen resimlerin, Beşparmak Dağları'nda bulunan benzerleri gibi, kırmızı aşı boyası ile aynı tekniklerle yapılmış olup, düğün seremonisine ilişkin figürler ve el baskılarından oluşması, resimlerin 'Latmos Kaya Resimleri' grubuna dahil olduğunu saptamamızı sağladı. Dünya kültür mirası açısından önemli olan bu resimlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması için Aydın İl Kültür Müdürlüğü ile birlikte gerekli girişimleri başlattık" diye konuştu.
 
ESKİ ESERE DUYARLILIĞI GÖSTERDİ
Kaya sığınağında yapılan temizlik çalışmalarında, sığınağın tabanında, geç devirlere ait su kanalı ve dinlendirme havuzcuklarının görülür hale geldiğini de aktaran Atik, "Resimlerde insan eliyle tahribatın hiç olmaması, bölge halkının eski esere duyarlılığını göstermiştir" dedi.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ