Ata toprağı Samsun yolunda

Mustafa Kemal Atatürk'ün evinden alınan toprak, atletler tarafından 737 kilometre yol koşularak yarın Ankara'ya ulaştırılacak ve 19 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teslim edilecek.

GÜNDEM 17.05.2013 20:11:00 0
Ata toprağı Samsun yolunda
Türkiye Atletizm Federasyonu, İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen "25. Atatürk'ü Anma ve Barış Koşusu" kapsamında, Selanik'ten Atatürk'ün doğduğu evin bahçesinden alınan toprak, İpsala Sınır Kapısı'nda Türk atletlere teslim edildi.
 
TÜRK ATLETLERE TESLİM EDİLDİ
Önceki gün saat 11.00’da Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören, Çiğdem Polat isimli öğrencinin “Bir Tutkudur Mustafa Kemal” isimli şiiri okuması ve İpsala Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibi tarafından halk oyunları gösterileri ile devam etti.
 
KARDEŞLİK SINIR TANIMAZ
Edirne Vali Yardımcısı Salih Altınok törende yaptığı konuşmada, 20’nci Yüzyıl’da savaş görmüş Avrupa’nın en çok ihtiyaç duyduğu, “Sevgi hoşgörü ve saygı” ile bir arada yaşama düşüncesinin Mustafa Kemal Atatürk tarafından son derece veciz bir biçimde, “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesiyle ifade edildiğini söyledi. Türkiye olarak Balkan ülkeleri ve orada yaşayan soydaşlarla olan beraberliğin sadece tarih arka planın bir ürünü olmadığını aktaran Altınok, “Ortak değerlerimiz, inancımız, acımız, sevincimiz bu ilgimize sebep teşkil etmektedir. Çünkü Balkan coğrafyasının herhangi bir yerinde yaşayan bir soydaşımızın düşüncesi, Trakya ya da Anadolu’da bir Ege kasabasında yaşayan insanlarımızın düşüncesinden farklı değildir. Bu noktada bizlere düşen, Balkanlarda asırlar öncesine dayanan ortak kültürün gerektirdiği bir sinerji meydana getirmek, işbirliğini en üst seviyede sağlamak ve aradan uzun bir zaman dilimi geçmiş olmasına rağmen oradaki kardeşliğin unutulmadığını ortaya koymaktır. Unutmayınız ki, kardeşlik sınır tanımaz” dedi.
 
TÜRK-YUNAN DOSTLUĞU SINIFTA KALDI
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder de yaptığı konuşmada; Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin vazgeçilmez inanç ve ideal olduğunu belirterek “Yunan yönetimi Batı Trakya Türklerine uyguladığı asimilasyon politikasının en büyük örneğini anaokullarında gösteriyorsa, Avrupa Birliği de sesini çıkarmıyorsa nerede düşünce özgürlüğü? Batı Trakya’da olan hakların verilmemesi Avrupa Birliği ve Yunanistan’ın kara bir tarihe sahip olduğu belgesi haline gelmektedir. Biz iki ülkenin dostluğunu tüm topluluklardan daha fazla istiyoruz. Geldiğimiz noktada ise Türk-Yunan dostluğu sınıfta kalmıştır” ifadesini kullandı.
 
SELANİK'TEN BAŞLATILMASINI ARZU EDİYORUZ
“Barış Koşusu”nun fikir babası olan Atletizm Federasyonu Temsilcisi ve Masterler Kurulu Başkanı Selahattin Yıldız da konuşmasında kendisi tarafından başlatılan Barış Koşusu’nun ananevi hale gelmesinden dolayı gurur duyduğunu belirtti. Yıldız, çeyrek asırdır yaşattıkları Barış Koşusu’nun Selanik’ten başlatılmasını arzu ettiklerini ifade etti.
 
CUMHURBAŞKANI GÜL’E TESLİM EDİLECEK
Batı Trakya Türk Azınlığı Dayanışma Kurulu As Başkanı Av.İlhan Ahmet ve İstanbul Masterler Atletizm Kulübü Başkanı Rıdvan Doğan’ın konuşmalarından sonra plaket töreni gerçekleştirildi. Selanik'ten Atatürk'ün evinden getirilen Türk bayrağına sarılı topraklar, İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz tarafından Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder'e, Edirne Vali Yardımcısı Salih Altınok tarafından da İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü atletlerine teslim edildi. Barış Koşusu Edirne Vali yardımcısı Salih Altınok’un tabanca atışıyla start aldı. Atatürk'ün evinden alınan toprak, atletler tarafından 737 kilometre yol koşularak 18 Mayıs Salı günü Ankara'ya ulaştırılacak ve 19 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teslim edilecek.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ