“Her yaşta süt”

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman, sütün, her canlının dünyaya geldiği andan itibaren ihtiyaç duyduğu en önemli gıda maddesi ol

GÜNDEM 14.05.2013 20:13:00 0
“Her yaşta süt”
YERİNİ SÜT ÜRÜNLERİ YEME ALIŞKANLIĞINA BIRAKIYOR
Ergenlik ve gençlik yıllarında ihtiyaç olan enerjinin ve besin maddelerinin de çoğununun süt içerek karşılanabildiğini söyleyen Yaman “Ancak ülkemizde bu dönemlerde süt içme alışkanlığı yerini süt ürünleri yeme alışkanlığına bırakmaktadır. Bu çağlarda genellikle peynir, yoğurt, ayran, dondurma gibi süt ürünleri tüketme alışkanlığı gelişmekte, süt içme alışkanlığı terk edilmektedir. Diğer gelişmiş dünya ülkelerine baktığımızda içme sütünün öne geçtiği ve yılda ortalama 150-200 litre içme sütü tüketildiğine şahit olmaktayız. Ülkemizde ise içme sütü tüketiminin hala 30-50 litre civarında olduğu müşahade edilmektedir” dedi.
 
OKUL SÜTÜ KAMPANYALARININ DESTEKLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Gençlerin gelişimi, sağlığı ve zindeliği için orta ve lise hatta üniversite çağlarında da okul sütü kampanyasının desteklenmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Yaman “Bu dönemde süt içme alışkanlığı terk edildiği taktirde bağırsaklarımızda süt şekerini (laktozu) parçalayan enzimler yok olacağından, yaşamımızın ileriki aşamalarında laktoz intoleransı denilen rahatsızlık (karın şişkinliği, bulantı, kusma, sıkıntı v.s.) baş göstereceğinden süt içmemiz büyük sıkıntılara neden olacaktır. Bunun yanında yaşamımızın orta ve ileriki yaşlarında da süt ve süt ürünlerine büyük oranda ihtiyaç duymaktayız. Bu yaşlarda meydana gelebilecek kemik erimesi (osteoporoz) için gerekli mineral maddelerini yine süt ve süt ürünlerinden karşılamamız gerekmektedir. Bu yaşlarda da süt içme alışkanlığımızın devam etmesi sağlığımız için büyük önem arz etmektedir” dedi.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ