Ekmek israfını önleme kampanyası devam ediyor

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman tarihi insanoğlunun yaratılışı ile başlayan ekmeğin, toplumumuzda zengin ve yoksul ayırt etmeksizi

GÜNDEM 14.05.2013 20:09:00 0
Ekmek israfını önleme kampanyası devam ediyor
EKMEK AŞIRI İSRAFLA KARŞI KARŞIYA
Ekmeğin; geleneğin, alın terinin, helal kazancın, emeğin, uygarlığın simgesi ve kültürel bir değer olduğunu ifade eden Yaman “Bizler ekmeği kutsal sayan, ekmeği yüksek bir değer olarak kabul eden hatta 'nimet' kelimesiyle en fazla da ekmeği kast eden bir kültürün mensuplarıyız. Kokusu, bereketi ve tadıyla bütün dinlerde kutsal nimet sayılan bu mübarek yiyecek, ülkemizde ne yazık ki aşırı bir israfla karşı karşıya. İnsan gıdası olarak üretilen ekmek; fırınlarda, evlerde ve toplu yemek yenilen yerlerde satın alındıktan sonra tüketilemeyerek israf edilmektedir. Ekmeğin amacı dışında kullanılması, yani insan gıdası olarak tüketilmemesi veya çöpe atılması, israf olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla insan gıdası olarak kullanılamayıp hayvanlara verilen ekmeklerin de israf edildiği kabul edilmektedir” dedi.
 
500 OKUL, 80 HASTANE YAPILABİLİR
Ülkemizde; günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet ekmek üretildiğini, buna karşılık günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken, 6 milyon adet ekmeğin israf edildiğini belirten Yaman “Buna göre ülkemizde yıllık 1,546 milyar TL değerinde 2,1 milyar adet ekmek israf edilmektedir. Ülkemizde bir yılda israf edilen ekmekle 500 okul, 80 hastane, 500 km. bölünmüş yol, onlarca köprü, on binlerce konut yapılabilir. Bu rakamlar hepimizin ibretle düşünmesini ve kendimizi sorgulamamız gerektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca tohum, gübre, mazot, su, tuz, elektrik ve benzeri daha birçok israf da ekmekle gerçekleşmiş oluyor.
Gıda fiyatlarının dalgalandığı, 1 yılda 1 milyar 300 bin ton gıdanın israf edildiği, buna karşılık 1 milyar insanın açlık çektiği, yılda yaklaşık 10 milyon insanın açlıktan ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğimizi, kaynaklarımızı, tarımsal ürünlerimizi ve geleceğimizi israf etmemeliyiz” diye konuştu.
 
İSRAF EDİLEN SADECE EKMEK DEĞİL
İsraf edilenin sadece ekmek değil; çiftçinin emeği, alın teri, milli servet ve dünyadaki aç insanların hakları olduğunu ifade eden Yaman “Günlük ihtiyacımız kadar ekmek satın almalı ya da pişirmeliyiz. Bayat ekmekleri ısıtıp kızartmanın yanı sıra, tost yapmak, çorbaya katmak, köfte harcı olarak kullanmak, ekmek tatlısı yapmak gibi yöntemlerle değerlendirebiliriz. Kültürümüzde ve dini inançlarımızda "kutsal" bir değer ifade eden ekmeğin, israf edilmesini önleyerek Ekmek İsrafını Önleme Kampanyasına katkı sağlayacağınıza inancımız tamdır.
Ekmeğin temel hammaddesini oluşturan buğday, açlıkla mücadele eden dünyada giderek daha stratejik hale gelmektedir. Toplumumuzun her kesiminin sofrasına giren ve nimet kelimesiyle özdeşleştirilerek kutsal kabul edilen ekmeğin israfı; çiftçinin buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı görebilen herkesi derinden üzmektedir” dedi.
 
EKMEK ÇEŞİTLERİ TANITILACAK
Yaman, kampanya çerçevesinde 15 Mayıs günü saat 09.00 – 14.00 saatleri arasında Tuğlalı Park'ında kurulacak standlarda Tekirdağ fırıncıları tarafından ekmek çeşitleri tanıtımı etkinliği gerçekleştirileceğini ifade etti.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN