14 engelsiz yüreğin askerlik heyecanı

Çerkezköy ve Saray’da ikamet eden fakat fiziksel engelleri nedeniyle askerlik görevini çok istemelerine rağmen yerine getiremeyen 14 engelli vatandaş dün bir günlüğüne de olsa vatani görevlerini yerine getirmenin m

SİYASET 10.05.2013 22:56:00 0
14 engelsiz yüreğin askerlik heyecanı
DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI
3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler başta olmak üzere tüm komuta kademesi engelli vatandaşların bu anlamlı günü için seferber oldu. 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda askerlik hakkında temel eğitim dersleri alan, ruhları engel tanımayan 14 engelli vatandaş için dün saat 14.00’da yemin töreni düzenlendi. Engellilerin yemin töreni sırasında başta engelli yakınları ve komutanlar olmak üzere tüm katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı.
 
BİRLİKTE KARAVANA YEDİLER
Tamamlanan temel eğitimlerin ardından çakı gibi birer asker olan 14 engelli vatandaş daha sonra aileleriyle birlikte karavana yedi. Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Saray Garnizon Komutanı Kurmay Albay Mustafa Demir, 3. Zırhlı Tugay Kurmay Başkanı Kurmay Albay Mehmet Yılmaz, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak, İlçe Jandarma Komutan Vekili Kıdemli Başçavuş Dursun Bilal, Çerkezköy İlçe Nüfus Müdürü Gülhan Yelek, Çerkezköy Güreşler Ağası Mesut İşlek, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, engelli aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Engelli askerlerle birlikte Karavana yiyen Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem ve Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Kocabıçak’ın engellilerin yemin törenine katılmaması ise dikkatlerden kaçmadı.
 
SANCAĞIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Ruhu engel tanımayan 14 engelsiz vatandaş için düzenlenen temsili askerlik yemin töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Daha sonra bando takımı eşliğinde sancak yerini aldı. Sancağın yerini almasının ardından, Tankçı Üsteğmen Cenk Atakan tarafından Sancağın tanımı yapıldı. Sancağın tanımının yapılması ve Türk Silahlı Kuvvetleri için olan önemine dikkat çekilmesinin ardından engelli 14 asker, kendilerine eğitim veren komutanları eşliğinde yemin ettiler. Duygusal anların yaşandığı programda engelli aileleri ve yakınları çakı gibi asker olan 14 Mehmetçiğin fotoğrafını çekmek ve bu anı ölümsüzleştirmek için birbiriyle yarıştı.
 
KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN
Engelli Mehmetçikleri temsilen bir konuşma yapan Sercan Buzkuş, Anayasa’nın bir ödev ve hak olarak verdiği askerlik hizmetini çok istemelerine rağmen yapamadıklarını belirterek, “Bugün Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ‘Gönüllü Askerlik Uygulaması’ ile bu kutsal görevi yerine getirme imkânı bulduk” dedi. Türk Silahlı Kuvvetlerine kendilerine sunulan bu imkândan dolayı teşekkür eden Buzkuş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu onur, bizler için her zaman gururla hatırlayacağımız unutulmaz bir anı olacaktır. Yaptığımız kısa vatani görev sonrası ettiğimiz yemin hepimize hayırlı olsun. And içerken de ifade ettiğimiz gibi icabında vatan ve bayrak uğruna seve seve canımızı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.” Konuşması sonrası bu anlamlı günlerinde kendilerini yalnız bırakmayan katılımcılara teşekkür eden Sercan Buzkuş, yemin törenine katılmayan Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’e de teşekkür etti.
 
“KONUŞULMASI GEREKENLERİ SERCAN KONUŞTU”
Sercan Buzkuş’un konuşmasından oldukça etkilendiği gözlenen 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, “Sercan’ın konuşmasının üstüne yapılacak konuşmanın bir anlamı yok” diyerek Sercan’ın anlatılması gereken her şeyi anlattığına dikkat çekti. Bir gün için dahi olsa kutsal askerlik görevlerini yapmak için Çerkezköy ve Saray ilçelerinden gelen Mehmetçiklerin and içmelerine şahitlik etmek üzere tören alanına gelen katılımcılara teşekkür eden Taşdeler, “1111 sayılı askerlik kanunu kapsamında silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşların, kutsal askerlik hizmetini bir gün süreyle icra etmesine imkan sağlamak için her yıl geleneksel olarak temsili askerlik uygulaması yapılmaktadır. Bugün tugayımıza katılan yüreği ülke ve bayrak sevgisiyle dolu 14 Mehmetçiğimiz eğitimlerini başarıyla tamamlayarak yemin etmeye hak kazandılar. Kıymetli anne ve babalar sanırım sizler de evlatlarımızın askerlik hizmetini icra ettiği bugünü ileride hatırlayacak ve gurur duyacaksınız.” dedi. 
 
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ’NİN BİR GÜNLÜK MİSAFİRİ OLDUNUZ
14 engelli askerin kahramanlığını dünyaya kabul ettirmiş, tarihi şan ve şerefle dolu Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir günlük misafiri olduğunu belirten Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, “Milletinden aldığı bu güçle önüne çıkacak her türlü engeli aşacak imkan ve kabiliyete sahip, dünyanın sayılı ordularından birisi olan Türk silahlı kuvvetlerini yakından tanıdınız. Milletin bağrından çıkan ve onun ayrılmaz parçası olan Mehmetçiklerle silah arkadaşı oldunuz. Asıl önemlisi sevdiklerinizin huzurunda, arkadaşlarınızın şahitliğinde, kutsal sancağımızın gölgesinde, arkadaşlarınızla omuz omuza, silahlarınıza el basarak yemin ettiniz. Ne mutlu sizlere ki içtiğiniz bu yeminle en sıkıntılı zamanlarda mucizeler yaratan Türk milletinin gururu, göz bebeği, kahraman Mehmetçikler oldunuz. İçtiğiniz yemin kutlu, yolunuz ve bahtınız açık olsun” diye konuştu.
 
TERHİS BELGELERİNİ ALDILAR
Duygulu anların yaşandığı yemin töreninde, Tugay Komutanlığı tarafından, Tugay Çetinel, Selim Açıkgöz, Ferhat Köseoğlu, Erkan Arslan, Ferdi Gören, Mustafa Akgün, Özer Öğe, Tanju Mercan, Erdal Çopul, Mesut Bilal İşlek, Ramazan Çetinkaya, Yunus Emre Özdemir, Dinçer Demirel ve Sercan Buzkuş’a terhis belgeleri verildi. 14 engelli askere ayrıca 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Saray Garnizon Komutanı Kurmay Albay Mustafa Demir, 3. Zırhlı Tugay Kurmay Başkanı Kurmay Albay Mehmet Yılmaz ve Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya tarafından günün anısına çeşitli hediyeler verildi. Program tören geçişi ile son buldu. Program sonunda asker kıyafeti giymiş olan 3 yaşındaki Kaan Berke’nin engelli asker ağabeyleri ile davul zurna eşliğinde oynaması etkinliğe renk kattı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ