Can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir

Son günlerde Kapaklı ve Çerkezköy’de doğalgaz tesisatlarının topraklanmasını sağlayan çubukların çalınması olaylarının artması üzerine GAZDAŞ yetkilileri açıklama yaparak vatandaşla

GÜNDEM 10.05.2013 22:50:00 0
Can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir
GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, doğalgaz tesisatlarında elektrik kaçağı ve statik elektrik oluşma ihtimaline karşı, topraklama amacıyla yerleştirilen çubukların çalınma olaylarının artması üzerine konuyla ilgili açıklama yaparak uyarılarda bulundu.  
 
BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Akaslan, doğalgaz tesisatlarına, elektrik kaçağı ve statik elektrik oluşumunu engellemek amacıyla topraklama çubukları yerleştirdiklerini ifade ederek “Binalarda oluşabilecek bir elektrik akımı bu çubuklar sayesinde toprağa aktarılıyor. Aksi bir durumda oluşabilecek kıvılcım ya da elektrik akımı, yangın riski oluşturarak can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir. Vatandaşların emniyeti için topraklama çubukları büyük önem taşıyor” dedi.
 
ÜZERİ BETONLA KAPATILMALI
Vatandaşların, GAZDAŞ’ın kontrolünden sonra topraklama çubuğu bağlantılarının üzerini vakit kaybetmeden hemen betonla kapatması gerektiğini belirten Akaslan, “Topraklama çubuklarının çalınması ya da yok olması konusunda dikkatli ve duyarlı davranmalılar” dedi.
 
MAHKEMEDEN ÖRNEK KARAR
Akaslan son zamanlarda topraklama çubuğu çalınma haberlerinin arttığını ifade ederek, vatandaşları böyle bir durumla karşılaştıklarında yapmaları gerekenler konusunda da bilgilendirdi. Topraklama çubuklarının çalınması olayının birçok bölgede yaygın olarak yaşandığına dikkat çeken Akaslan, “En son Sakarya’da yaşanan bir hırsızlık olayında mahkeme örnek bir karar aldı. 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 10 ayrı binadan topraklama çubuklarını çaldıkları iddia edilen şüpheliler için ‘basit hırsızlık’, ‘mala zarar verme’, ‘konut dokunulmazlığını bozma’” suçlarından sanıklara toplam 26 yıl hapis cezası verdi” diye konuştu.
 
YÜKLÜ MİKTARDA CEZA VERİLİYOR
Çalınan malzemeyi satın alan hurdacının da cezalandırıldığını belirten Tamer Akaslan, “Bu kişiler için de dava açılıyor. Davayı karara bağlayan mahkeme bu kişilere ise yüklü miktarda para cezası veriyor. Vatandaşların böyle bir durumla karşılaştıklarında, can ve mal emniyeti için en kısa sürede topraklama tesisatlarını sertifikalı firmalara yaptırmaları gerekiyor. Topraklama çubuklarını çalanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmalı” dedi.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ