Her yönü ile Atatürk

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Yüksek Okulu Büro Yönetimi öğrencileri tarafından kültürel etkinlikler çerçevesinde bir program gerçekleştirildi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans sal

GÜNDEM 7.05.2013 21:56:00 0
Her yönü ile Atatürk
Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. H.Ziya Özek’in girişimleri, öğretim görevlilerinin katkılarıyla “İnsan Yönüyle Mustafa Kemal Atatürk” konulu konferans verildi.
 
BİLİNMEYEN ÇOK YÖNÜ VAR
Atatürk’ün bilinmeyen birçok yönünün anlatıldığı konferansı Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı sundu. Mustafa Kemal Atatürk’ün ekonomist, çevreci, sanatçı, siyasetçi, asker ve şair yönlerinin varlığına işaret eden konferans, katılımcılar tarafından dikkatle izlendi. Önemli olanın yaşarken ölmek değil bilakis öldükten sonra yaşamak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı “Bu güne kadar Atatürk hakkında bildiğimiz şeyler onun asker ve siyasetçi yönleridir. İki kalıp arasında şekillendirmeye çalıştığımız koca bir dehaya sahip Atatürk aslında sadece bu iki özelliğe sahip bir insan değildir. Yapmış olduğum araştırmalar sonucunda ulaşabildiğim belgelerde onun birbirinden farklı birçok alanda duayen olduğunu gördüm” şeklinde konuştu.
 
UNESCO’NUN FİKİR BABASI ATATÜRK
Yabancı devlet adamlarının birçoğunun Atatürk’ten ilham aldığına, en büyük düşmanlarının dahi kendisini selamladığına işaret eden İlknur Güntürkün “Atatürk hakkında İranlı bir şairin sözü beni çok etkilemiştir. İranlı şair şöyle der: ‘Allah bir ülkeye yardım etmek isterse o ülkenin başına Atatürk gibi bir adam göndersin’ Dünya siyasetinde etkili olan Atatürk, yabancı ülkeler tarafından hem sağlığında hem de öldükten sonra tasvip gören bir dehadır. 1978 yılında UNESCO’ya üye ülke liderlerinin toplanmış olduğu bir oturumda söylenmiş olan “Bu gün UNESCO’nun üzerinde çalıştığı projelerin fikir babası Atatürk’tür” sözü, Türküm diyen insan için çok önemlidir.” değerlendirmesini yaptı. 
 
152 ÜLKENİN RESMİ DAİRELERİNDE
M.Kemal Atatürk' ü 152 ülkenin uluslar arası hukukun belirlenmesinde model kabul ettiğini ifade eden İlknur Güntürkün “Atatürk, uluslararası anlayış, işbirliği ve barış yolunda çaba göstermiş üstün bir kişi, olağanüstü reformlar gerçekleştirmiş bir devrimci, sömürgecilik ve emperyalizme karşı savaşan ilk lider, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün hayatı boyunca insanlar arasında renk, din ve ırk ayrımı gözetmeyen eşsiz bir devlet adamıdır” şeklindeki tanımların yer aldığı tabelalar 152 ülkenin resmi kurumlarının birçoğunda asılmaktadır. Ne acıdır ki bizim ülkemizde bunu sadece birkaç ilde görebilme imkânına sahip olabiliyoruz.” ifadelerine yer verdi. 
 
ÇEVRECİ BİR İNSANDI
Mustafa Kemal Atatürk’ün çevreci özelliğinin de bilinmediğini belirten İlknur Güntürkün “1930 yılında Yalova Köşküne giden Atatürk, bahçıvanın çınar ağacını kesmeye çalıştığı görünce ona ‘neden o çınarı kesmek istiyorsun, sen hayatında bir tane çınar diktin mi?’ diye sorar. Bahçıvan kendisine ‘Paşan çınarın kökleri köşkün altına girmiş durumda. Köşke verdiği zarar nedeni ile onu kesmek istiyoruz’ deyince Mustafa Kemal Atatürk ‘Bırak çınara ilişme, kökü uzağa taşırız’ demişti. Atatürk’ün o gün söylediği bu sözün mantıksız olduğuna gülenler de olmuştu. Ama o söylediği hiç ir şeyin yalan olmadığını yapmış olduğu çalışmalarla ispatlamıştır. Bir müddet sonra tren rayları üzerine yerleştirilen Yalova Köşkü çınar ağacında 4 metre 80 santim uzağa götürülerek ağacın kesilmesinin önüne geçilmiştir. 1930 yılında bir imkânsızı başaran Atatürk, bu gibi birçok davranışı ile çevreci bir lider olarak tarihte yerini almıştır” dedi.
 
LİDERLERİN TANIDIĞI LİDERDİ
Atatürk’ün memleket meselelerinden vakit bulamadığı için diş ülkelere hiç seyahat gerçekleştiremediğini ifade eden İlknur Güntürkün “Vakit bulamadığı için dış ülkelere seyahat edemeyen Atatürk, dünya liderlerinin ziyaret ettiği bir insan olarak bilinmekteydi. İran Şahı ile birlikte memleketin belirli yerlerini gezdiklerinde yolları Alaşehir’e düşer. Sabahın erken saatlerinde Alaşehir Halkı Paşayı görebilmek için istasyona birikir ve beklemeye başlar. İran Şahı kompartımanın penceresini açarak bekleyen halka “Lütfen biraz sessiz olun benim bilâderim içeride uyuyor. Seslerinizle onu uyandırmayın” demişti. İran Şahı temaslarının ardından Türkiye’den ayrılırken de Mustafa Kemal Atatürk’e şöyle demişti. “Bilesiniz ki Şarkta bir kolordu komutanınız sizden gelecek emirleri beklemektedir” der. Bakınız bunu söyleyen İran şahıdır.” diye konuştu
 
KATILIM OLDUKÇA YOĞUNDU
NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan program sonrasında Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı’ya Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. H.Ziya Özek tarafından plaket takdim edildi. Programa CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Metin Dönmez, Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. H.Ziya Özek, CHP Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Rağbet Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
 
Haber / Asim YAVUZ