İş Sağlığı ve Güvenliği masaya yatırıldı

Peryön Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şubesi tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’nin ikincisi önceki gün 09.00–17.30 saatleri arasında Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi

GÜNDEM 6.05.2013 01:29:00 0
İş Sağlığı ve Güvenliği masaya yatırıldı
KATILIM YOĞUNDU
2. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi programına katılım yoğun oldu. Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Trakya Şube Başkanı Özber Çetin, “Bugün burada ülkemizde daha yeni yeni kültürü oluşan ve toplum vicdanını yaralayan bir konunun tarafları olarak bulunuyoruz” dedi. Çetin, iş kazaları ve meslek hastalıklarının dünya ekonomisine maliyetinin asgari 600 milyar dolar olduğunu vurgulayarak “İnsan hayatına yapılacak yatırımların ekonomilere olumlu katkısı göz ardı edilmemeli. Son 10 yılda işyeri sayısı yüzde 67, çalışan sayısı ise yüzde 73 arttı. İş kazalarında ise yüzde 49’luk bir azalma gerçekleşti” dedi. 
 
KAZALAR VE MESLEK HASTALIKLARININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR
Çetin, üretim kültürünün benimsenmesi ve yaygınlaştırılması ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebileceğini vurgulayarak “Gerçekleştirilen bu tür etkinlikler “Güvenli Üretim Kültürü” anlayışının oluşmasına katkı sağlayacak. Herkesin sağlıklı ve güvenli bir işte çalışma hakkı var. Çalışanların sağlığı ve güvenli çalışma ortamlarının sağlanması ancak gerekli tedbirlerin alınmasıyla mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.
 
DAHA ÇOK ÖNEM VERİLMELİ
Türkiye’de her 100 işçiden 3’ünün iş kazasına maruz kaldığını, her 100 işçiden 4’ünün ise meslek hastalığına yakalandığını ifade eden Özber Çetin, amaçlarının karamsar bir tablo çizmek olmadığını belirterek “Bundan son atılacak iyi niyetli adımların desteklenmesi, işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği konusuna daha çok önem vermesi gerekiyor” dedi.
 
PİLOT BÖLGE SEÇİLDİ
Dernek olarak 2012 yılını dolu dolu tamamladıklarını ve 2013’e de aynı tempo ile başladıklarını belirten Çetin, bu kapsamda Trakya’da bir ilk olarak gerçekleştirdikleri İş Sağlığı ve Güvenliği zirvesinin ikincisini düzenlediklerini ifade etti. Çetin, başta Tekirdağ olmak üzere Trakya Bölgesi’nin İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda pilot bölge olarak seçildiğine vurgu yaparak “Çalışanların ve işverenlerin en önemli gayesi iş kazalarını minimuma indirmektir” dedi. 
 
YILLARCA İHMAL EDİLDİ
Çetin’in konuşmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Baş İş Müfettişi A Sınıfı İSG Uzmanı Lütfi Alpsoy tarafından “6331 Sayılı Yasanın Değerlendirilmesi” konulu bir sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunun yıllarca ihmal edildiğini söyleyen Alpsoy, Türkiye’de halen mevzuat tartışılırken, Almanya, İngiltere, ABD gibi ülkelerin İş Sağlığı ve Güvenliği konularında oldukça ileri seviyelere geldiğini söyledi.  
 
TEDBİRLER KURAL HALİNE GETİRİLDİ
Lütfi Alpsoy, sanayi devrimi ile dünya genelinde çalışma şartlarının ağırlaştığını, böylece iş güvenliği sorunlarının iyiden iyiye kendini hissettirdiğini belirterek “Bahse konu sorunların çözümüne yönelik tedbirler geliştirildi. Zamanla bu tedbirler kural haline getirildi” dedi. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda herkese görev düştüğünü söyleyen Alpsoy, devletin mevzuat hazırlamakla, işverenlerin mevzuatlara uygun tedbirleri almakla ve çalışanların da alınan tedbirlere uymakla yükümlü olduğunu belirtti.
 
MEVZUATIN ÖZELLİKLERİNİ ANLATTI
Alpsoy, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı’nın en belirgin özelliklerini “Risk Değerlendirmesi, Çalışanların Katılımı, Uzman Katkısı, Çalışanların Bilgilendirilmesi, Çalışanların Eğitimi ve Koruma Önleme Anlayışı.” şeklinde sıraladı. Alpsoy’un sunumunun ardından programa ara verildi.
 
SUNUMLARLA DEVAM ETTİ
Verilen aranın ardından devam eden 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi, İSGÜM İstanbul Laboratuarı Şefi Abdullah İlgen “Güvenlik Kültürü ve Ana Hatlarıyla 6331 Sayılı Kanun” konulu bir sunum yaptı. Abdullah İlgen’in yaklaşık bir saat süren sunumunun ardından katılımcılara Turkuaz Restaurant’ta öğle yemeği ikram edildi. Öğle yemeğinin ardından ise A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Eğitici Raif Kavran tarafından “Teknik Açıdan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu” hakkında bilgiler verdi.
 
CEZAİ VE HUKUKİ SORUMLULUK DA ANLATILDI
2. İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doç. Dr. Erdem Özdemir’in “İSG Hukuku’nda 6331 Sayılı Kanun ve Güncel Gelişmeler”; HRM Danışmanlık Özlem Erol’un “İSG Uygulamalarının İK Yönetim Fonksiyonları Açısından Değerlendirilmesi” ve Hukukçu Mali Müşavir Av. Muhsin Koçak’ın “İş Kazalarında Oluşabilecek Cezai ve Hukuki Sorumluluklar” konulu sunumlarının ardından sona erdi.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ