Yeni kanun pek çok değişiklik getirdi

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya ABİGEM A.Ş. iş birliği ile Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda, 6331 Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Bilgilendirme Toplantısı önceki g

GÜNDEM 28.04.2013 03:42:00 0
Yeni kanun pek çok değişiklik getirdi
BİLGİLENDİRME YAPILDI
Toplantıya Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter İrfan Ekici ve çok sayıda Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Üyesi katıldı. Toplantı Trakya ABİGEM A.Ş. Direktörü Fatih Yıldız’ın Trakya ABİGEM’i anlattığı tanıtım sunumu ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter İrfan Ekici, “Yeni kanunla birçok yenilik ve değişiklik ön plana çıkmakta ve üyelerimizin kanun kapsamında mağdur olmamaları için bu tür bilgilendirme toplantılarını düzenlemeye devam etmekteyiz. Bölge ekonomisine yön veren bir kurum olma misyonu ile Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası her zaman üyelerinin gelişimini ve rekabet gücünü arttırmayı hedeflemektedir. Görevimiz üyelerimize yeni kanunu anlatmak, çekincelerini dinlemek ve gerekli girişimleri TOBB ve Bakanlıklar nezdinde gerçekleştirmektir” dedi.
 
CİDDİ ÖNLEMLER ALINMALI
Uzman Selami Turhan tarafından gerçekleşen sunumda, iş güvenliğinin 19. yüzyılda yasal düzenlemeler altına alındığı, ülkemizde gerçekleşen kazalar hakkında istatistiksel bilgiler aktarıldı. Gerçekleşen toplantıda İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile gelen yenilikler ve yapılması gerekilenler masaya yatırılarak bilgilendirme yapıldı. Ülkemizde her yıl 100 bin iş kazası, 3 bin - 4 bin malul, bin 500 ölüm vakası yaşandığına dikkat çekilerek, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ciddi önlemler alınması gerektiği vurgulandı.
 
İŞVERENLER DENETLENECEK
Bilindiği üzere 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 30 Haziran 2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı. Söz konusu Kanunun 6’ncı maddesine göre ve yürürlük maddesinde belirtilen süreler dikkate alınarak, kanun kapsamında yer alan işyerlerinin tamamında en az bir iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirilmesi gerektiği vurgulandı. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri olarak adlandırılan bu üç iş sağlığı ve güvenliği (İSG) profesyonelinin işyerlerinde görevlendirilmesi yükümlülüğünün işverenlerce yerine getirilip getirilmediğinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca takibi ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına dayalı olarak çalışan elektronik bir sistem tarafından yerine getirileceği belirtildi.
 
BAKANLIĞA BİLDİRİLMELİ
Sürecin devamında, her bir işyerinin “işyeri yetkilisi” olarak SGK’ya bildirilen çalışanlarının e-devlet şifrelerini almaları ve bahse konu elektronik sisteme isimlerine tanımlı olan şifreleriyle erişim sağlayarak, yetkilisi oldukları işyerinde görevlendirilen işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelini elektronik ortamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirmeleri gerektiği vurgulandı. Toplantı soru-cevap bölümü ile sona erdi.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ