Diyaliz Merkezi’nden hastalara bilgilendirme

Türk Böbrek Vakfı Kapaklı Diyaliz Merkezi hastalarına eğitim programı gerçekleştirdi.

GÜNDEM 27.04.2013 14:54:00 0
Diyaliz Merkezi’nden hastalara bilgilendirme
“BİRLİKTE YAŞAMAYI VE PAYLAŞMAYI ÖĞRENDİK”
Önceki gün saat 19.30’da Kapaklı Business Otel’de gerçekleştirilen programa Türk Böbrek Vakfı Kapaklı Diyaliz Merkezi Sorumlu hekimleri Nur Tuhulu, Osman Tuhulu, hekimler, hastalar ile yakınları katıldı. Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Böbrek Vakfı Kapaklı Diyaliz Merkezi Sorumlu hekimi Osman Tuhulu “Bizler Türk Böbrek Vakfı Kapaklı Diyaliz Merkezi’nde bulunan 65 hastamızla birlikte yaşamayı ve paylaşmayı öğrendik. Sizlerle olmaktan son derece memnunum. Sizlerle birlikte güzel bir akşam yaşamayı düşünüyoruz. Her ne kadar burada tanışmak için toplansak da görevimiz gereği sağlık sorunlarımıza da dikkat etmek gerekiyor. Size bu güzel gecede beslenme ve diyet konusunda dikkat edilecek konular hakkında katkıda bulunma düşüncesindeyiz” dedi. .
 
“SU VE TUZ ÇOK ÖNEMLİDİR”
Programda sunum yapan Diyetisyen Nazmiye Mirza Seymen diyalizin bir yaşam biçimi olduğunu belirterek “Bu hayata alışmak için belli bazı kurallara uymamız gerekiyor. Su ve tuz hayatımızda çok önemli iki maddedir. Bu konuda küçük kısıtlamalarımız vardır. Çünkü diyaliz hastalarının aslında vücuttan fazla sıvı kaybettiğini düşünüyoruz. Bazı hastalarımız ve misafirlerimiz idrara çıkamıyorlar. İdrara çıkamayanlar günlük tuz gereksinimleri daha azdır. Sadece günlük sıvı ihtiyacımız bir litre olmalıdır. Ama bunun tamamını su olarak almıyoruz” dedi.
 
“GÖLGE VE SERİN YERLERİ TERCİH EDİN”
Susuzluk hissi ile baş etmek için yapılması gerekenleri de sıralayan Seymen “Tuzlu yemeyin, yazın gölge ve serin yerleri tercih edin. Günlük veya haftalık suyunuzu ölçünüz. Küçük bardak veya fincan kullanın, içtiğiniz suyu kayıt edin. Yazın sık duş alınız. Ağzınızı limonlu su ile çalkalayınız. İlaçlarınızı yemek arasında içtiğiniz su ile içiniz. Sakız çiğneyiniz ve kışın soba ve kalorifer üzerinde su koyun” tavsiyesinde bulundu.
 
“SU İHTİYACINIZ ARTAR”
Susuzlukla nasıl baş edilmesi gerekti konusunda da tavsiyelerde bulunan Seymen “Salamura yiyecekler, turşu, tuzlu peynir, zeytin, hazır çorba, cips, tuzlu kuruyemiş aşırı tuz içerirler. Bu besinlerden lütfen kaçınınız. Bu yiyecekleri yediğiniz zaman harareti artırır ve fazla su içmenize neden olurlar. Fazla su tüketilmesi sonucunda ise tansiyon düşmesi, kalp yetmezliği ve halsizlik sorunları ortaya çıkıyor. Vücudumuzda su ihtiyacını her zaman hissedersiniz. Kızartılmış yiyecekler yediğiniz zaman su ihtiyacınız artar” dedi. Yapılan bilgilendirmenin ardından programa katılan davetliler müzik eşliğinde yemek yediler. Programın devamında ise hastalar ve hekimler çalan müzik eşliğinde gönüllerince eğlendi.
 
Haber / Asim YAVUZ