Tekirdağ, İstanbul’un gölgesinde kalmamalı

Bir dizi ziyaret ve inceleme için önceki gün Tekirdağ’a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tekirdağ ve Çerkezköy ziyaretlerinin ardından Çorlu’ya geçti.

GÜNDEM 25.04.2013 23:37:00 0
Tekirdağ, İstanbul’un gölgesinde kalmamalı
 AŞEVİNİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Tekirdağ, Çerkezköy ve Çorlu'da çeşitli programlara katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çorlu Belediyesi tarafından yaptırılan aşevinin açılışını gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu'nuÇorlu’da Belediye Başkanı Ünal Baysan, partililer ve vatandaşlar karşıladı. Kılıçardoğlu ile birlikte açılış kurdelesini kesen Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Kılıçdaroğlu'na aşevi hakkında bilgiler verdi. Hijyen önlüğü giyerek hazırlanan yemekleri inceleyen Kılıçdaroğlu, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılacak olan sefer taslarından birisine yemek doldurdu. Açılışa CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Erdoğan Toprak ve Umut Oran, Tekirdağ milletvekilleri Emre Köprülü, Candan Yüceer, Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli ile Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de katıldı.
 
SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARIYLA BİR ARAYA GELDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, akşam da partisinin İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma Birimi tarafından Çorlu Silverside Otel'de organize edilen toplantıda, Tekirdağ ve ilçelerindeki sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, “Tekirdağ'da kara, deniz, demir ve hava yolları bulunuyor. Şehir Avrupa'ya ve İstanbul'a yakın, Anadolu'ya komşu. Burası İstanbul'un yükünü alabilecek ancak İstanbul'un gölgesinde kalmamalı” dedi. Tekirdağ'ın sanayi, sanat, kültür ve lojistik merkezi olabileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Tekirdağ olağanüstü avantajlara sahip” dedi.
 
LOJİSTİK MERKEZİ OLURSA BÜYÜK AVANTAJLAR KAZANACAK
Tekirdağ'ın en çok vergi veren iller arasında 9'uncu, ancak kamu payında 52'nci sırada olduğunu, burada bir haksızlık bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu “Tekirdağ, Avrupa ve Anadolu'nun en önemli lojistik merkezi olması halinde büyük avantajlar kazanacak. Bu ihtimalin değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
BÜYÜMÜYORUZ
Kılıçdaroğlu, gazetelerin ekonomi sayfalarında sürekli Türkiye'nin büyüdüğüne dair haberlerin yer aldığını ifade ederek “TÜİK'in rakamlarına göre Türkiye 1946-2002 yılları arasında yüzde 5.2 oranında büyüdü. 2003-2012 arasında bu oranın yüzde 5.1'de kaldı. Büyümüyoruz, geçmişe göre daha küçük rakamlarda büyüyoruz. Darbelerin, savaşların yaşandığı yıllarda 5.2 oranında büyüyen ülke, son 10 yılda bu tarz bir olay yaşanmamasına rağmen daha az büyüdü” dedi.
 
YÜKSEK FİYATLAR SANAYİCİ İÇİN BİR ENGEL
Kullanılan enerjilerin fiyatlarının yüksekliğinin sanayiciler için bir engel olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu “Teknolojiyi kullanan hiçbir Avrupa ülkesi teknolojiyi Türkiye'ye vermedi. Ülke Rusya'dan teknolojisini aldığı cam sanayisinde dünya devi haline geldi” dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yüksek fiyatlı elektrik kullanılmasına rağmen sanayicilerin büyümeye çalıştığını vurguladı.
 
SON 10 YILDA SANAYİ TABANINI BÜYÜK ÖLÇÜDE KAYBETTİK
Son 10 yılda sanayi tabanının büyük ölçüde kaybedildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu “Devletin rakamlarına göre 1998'de milli gelir içerisindeki sanayinin payı yüzde 32,6 iken 2010'da 23,3'e düşmüş durumda. Dünya sanayi üretim liginde 1990'da ilk 15 ülke içinde 13'üncü sıradayız, 2000'de 15. sırada, 2010'da ilk 15'te yokuz. 1987'de dünyanın en büyük ekonomileri arasında ilk 20'de 14'üncü sırada, 2012'de 16'ya düşmüşüz. Cari dolar kurunu esas alırsak 18'inci sıradayız. İki ülke daha hamle yapıp bizi geçerse ilk 20'de olmayacağız. İzlenen ekonomi politikaları sanayicilerin önüne büyük engel koyuyor" dedi.
 
SORUN HESAP SORMAMAKTAN BAŞLIYOR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de son 10 yılda 1.1 trilyon dolar vergi toplandığını, devletin 134 milyar dolar iç, 207 milyar dolar dış borç yaptığını, 38 milyar dolar da özelleştirme gerçekleştirdiğini, toplam rakamın yaklaşık 1 trilyon 700 milyar dolar tuttuğunu ifade ederek “Ortalama yüzde 5 büyüyoruz ve işsizliğimiz var, yüzde 10'un altına düşmedi. Sormamız gereken soru şu; Bu paralar nereye harcanıyor, az buz değil bu para. Hesabını soran oldu mu bugüne kadar- Bu paralar nerelere gidiyor diye bir bakan oldu mu? Sorun hesap sormamaktan başlıyor” dedi.
 
EKONOMİ POLİTİKASI DEĞİŞMELİ
Var olan ekonomi politikasının, Kemal Derviş ve arkadaşlarının Türkiye'yi krizden çıkarmak için uyguladıkları politika olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bu politikanın değişmesi gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu “Yeni bir para politikasına derken yeni bir kur politikasına ihtiyaç var. Bu dolar kuruyla bu sanayi büyümez. Kur dengeli olacak ama sanayicinin rekabet gücünü güçlendirecek. Avrupa'da da Amerika'da da Afrika'da da Ortadoğu'da da Uzakdoğu'da da bizim sanayicimiz rahatlıkla gidip malını satar. Satarsa zaten üretecek. Üretirse istihdam yaratacak, döviz gelecek. 21. yüzyılda sanayicinin özel tanımı var. Sanayici kendisine çalışmaz, onu aşmıştır. Sanayici, kendisini topluma ve ülkesine adamış kişidir. Sanayici ekonomi değil kamu görevlisidir” dedi. Etkinliğe, CHP genel başkan yardımcıları Erdoğan Toprak, Faik Öztrak ve Umut Oran, Tekirdağ milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ