'Yargıyı gökten yere indiriyoruz'

Edirne Barosu'nun daveti üzerine Edirne'ye giden Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Şentop, partisini ziyaret etti. Partililer ile bir süre sohbet eden Şentop, daha sonra Edirne Barosu'nun Ticaret ve Sanayi Odası'

GÜNDEM 24.04.2013 22:07:00 0
GERİ ÇEKMEYECEĞİZ
Edirne Baro Başkanı Av. Özgür Yıldırım tarafından karşılanan Şentop, salonda kendisi dinleyenlere yaklaşık 2 saat süren bir konuşma yaptı. Eski anayasalardan örnekler veren, başkanlık sistemini de anlatan Şentop, başkanlık sisteminin vazgeçilmez olmadığını ifade ederek, gerekirse önerilerini revize edilebileceklerini, ancak geri çekmeyeceklerini söyledi.
 
ONLARIN ÖNERDİĞİ MODELİ KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL
Şentop, "Dört parti anlaşarak uzlaşarak bir anayasa yapabiliyorsa biz o zaman başkanlık sistemi önerimizi revize ederiz. Revize ederiz demek geri çekmek demek değildir. Çünkü bugünkü anayasaya göre cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyor. Referandumla bunu gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyor, bunu halktan kimse geri alamaz. CHP ve MHP'nin önerdiği parlamento tarafından seçilen cumhurbaşkanı modelini benimsemek mümkün değil. Biz başkanlık sisteminde revize ederiz derken, cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceğini benimseriz. Cumhurbaşkanın yetkileriyle ilgili bazı düzenlemeleri anayasada yapabiliriz, müzakere edebiliriz. Başkanlık sistemi vazgeçilmez değil. Onun için bazı siyasi partilerin 'BDP ile anlaştılar, işte çözüm süreci budur' falan gibi anlattıklarının hepsi hikaye. Biz eğer anlaşma olursa biz bunu geri çekeriz dedik. Geri çekeriz dediğimiz bir metin pazarlık konusu olur mu? Bunların hepsi manipülasyon ve özünü bilmemektir" dedi.
 
SAVCI DA HAKİM DE ARAMIZDAN ÇIKIYOR
Türkiye'de hakim ve savcı zihniyetinin değişmesi gerektiğini savunan Mustafa Şentop, "Şimdi yüksek, yüce gibi mahkemeler, hakimler falan gibi bir anlayışa dayanıyor. Bunun çok özel bir sebebi var. Bizde yüksek mahkemelere özellikle Yargıtay'a, Danıştay'a özel bir misyon yüklenmiş. 27 Mayıs darbesiyle gelen, bu darbeci ideolojinin korunması misyonu yüklenmiş. Bu misyonu yerine getiren bu kurumların, dokunulmaz olması, eleştirilmez olmasını sağlamak için kendilerine bir kutsiyet atfedilmeye çalışılmış. Hakim, savcı dediğimiz adam, aramızdan çıkıyor. İşte hukuk fakültesinden öğrencilerimiz, biri avukat oluyor, biri hakim oluyor. Avukat olanlar 5-10 sene sonra sınava girip hakim oluyor. Bugüne kadar falan partinin merkez ilçe yönetiminde görev yapan arkadaş, istifa ediyor siyasetten, hakimlik sınavını giriyor. Sınavı kazanıyor, hakim olarak bir yere atanıyor. Ne oluyor, bu adam hakim olduktan, cübbe giydikten sonra bütün günahlarından, hatalarından arınmış bir varlığa mı dönüşüyor. Hakimin savcının meselesi işte millete dayanmama meselesidir. Hakimlikle ilgili zihniyetimizi değiştirmememiz lazım. Hakimlerde içimizden insan hata ederler, kasten yanlış kararlar verebilirler, onlara sonuna kadar güvenemeyiz. Ancak burada kendini kontrol edebilen bir sistem geliştirmemiz gerekir. Oda işte millete dayanırsa olur. Adalet Bakanı, adaletin işleyişiyle problemler varsa hükümete oy vermiyoruz hesabını sandıkta soruyoruz." dedi.
 
YARGIYI GÖKTEN YERE İNDİRİYORUZ
Yeni anayasa önerilerinde mahkemelerdeki yüksek ve yüce ibarelerini kaldırmak istediklerini ifade eden Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, "Hakimler de insanlardır. Biz zaten verdiğimiz anayasa önerisinde yüksek ve yüce kelimelerini çıkardık. Yüce divan yok. Yüksek mahkeme yok, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu yok. Oradaki yüksek ve yüce ifadelerini hakimler ve savcılar gerçek zannettiler. Kendini yüksek, yüce, dokunulmaz varlıklar zannetmeye başladılar. Onun için biz bunları çıkarttık. Anayasa önerimizde bunlar yok. Biz yargıyı gökten yere indiriyoruz" dedi. Konuşmasının ardından salondaki avukatların sorularını yanıtlayan Mustafa Şentop, panelin ardından Edirne'den ayrıldı.
 
Haber / Gökhan TEKER