Enfeksiyon ve gıda zehirlenmeleri anlatıldı

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından İlçe Müdürlüğü kontrol görevlilerine “Gıda Kaynaklı Enfeksiyon ve Zehirlenmelere İlişkin Resmi Kontrol Prosedürü

GÜNDEM 22.04.2013 02:48:00 0
Enfeksiyon ve gıda zehirlenmeleri anlatıldı
EKSİKLİKLER GİDERİLECEK
Toplantıya İl Müdürü Yardımcısı Serkan Alkan, Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman ile kontrol görevlileri Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Soyak, Veteriner Hekim Erhan Yalçın ile 8 İlçe Müdürlüğü kontrol görevlileri katıldı. Toplantıda, İl Müdürü Yardımcısı Serkan Alkan, çalışma usul ve esasları ile personelin görevleri hakkında bilgilendirme yaparak bu konulardaki ihtiyaçların en kısa zamanda giderileceğini belirtti.
 
PROTOKOL İMZALANDI
Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanarak 01.04.2013 tarihinde yürürlüğe giren Gıda Kaynaklı Enfeksiyon ve Zehirlenmelere İlişkin Resmi Kontrol Prosedürünün uygulanması konusunda Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü arasında protokol imzalandığını, gıda işyerlerinde çalışanların sağlık muayenelerinin ne şekilde yapılacağı konusunun ilk yapılacak İl Umumi Hıfzısıhha Kurulunun gündemine alınması için protokole yazıldığını belirtti.
 
PROSEDÜR ANLATILDI
Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Soyak ile Veteriner Hekim Erhan Yalçın da Gıda Kaynaklı Enfeksiyon ve Zehirlenmelere İlişkin Resmi Kontrol Prosedürünü anlattı. Bu konuda Prosedür gereği; amacın, “5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıda kaynaklı enfeksiyon/zehirlenme sonucu oluşan vaka/salgında, il/ilçe müdürlükleri ile il gıda kontrol laboratuvarınca uyulması gereken kurallar ve izlenecek yollar ile ilgili hususları belirlemek” olduğu, kapsamının, “Kâr amaçlı olsun veya olmasın kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişiler tarafından gıdanın üretimi, işlenmesi ve dağıtımı aşamasında meydana gelebilecek gıda kaynaklı enfeksiyon/zehirlenme sonucu oluşan vaka/salgın” olduğu belirtildi.
 
72 SAAT SAKLANMALI
Kamu-özel kurum ve kuruluşları ile mahallinde üretilerek toplu tüketime sunan gıda işletmeleri ve yemek fabrikalarının, ürettiği yemek partisinin her çeşidinden alınan bir örneği yetmiş iki (72) saat uygun koşullarda (soğukta ya da dondurarak) saklamakla yükümlü olduğu ifade edildi.
 
Haber / Gökhan TEKER