“Kaz Vakası Şehitleri” anıldı

1.Balkan Savaşı sırasında merkeze bağlı Yukarıkılıçlı köyünde, Bulgar askerleri tarafından şehit edilen 43 kişiyi anmak için Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şubesi tarafından ?

GÜNDEM 14.04.2013 18:37:00 0
 “Kaz Vakası Şehitleri” anıldı
 ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ
 Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, il protokolü ve köy halkının katıldığı törende konuşan Dernek Başkanı Hüseyin Bayol, “Tarih Bilincinde Buluşanlar derneğimizin sürekli düzenlediği bilgilendirici mini konferanslar yanında 27 Mart Namık Kemal Üniversitemizde düzenlediğimiz "100. Yılında Balkanlar" konulu bir günlük sempozyum büyük ilgi görmüş olup, bize geçmişte olan bitenler anlatıldığı gibi, günümüz olaylarını anlamada, geçmişten dersler çıkarmamıza ışık tutmuştur. Osmanlı döneminde büyük bir millet iken, Balkan Harbinde alınan bu utanç verici mağlubiyeti hazırlayanlar, Abdülhamid'i devirmek için, Makedonya, Bulgaristan ve Sırp komitecileriyle işbirliği yaparak fahiş bir hataya düşen İttihatçı unsurlar ve ordunun siyasete bulaşmış olmasıdır. Beş asır adaletle idare ettiğimiz ve yaklaşık 130 km2 olan Rumeli topraklarını, iki milyonu Türk ve Müslüman olan beş milyon insanımızı kaybettik. Tek bir kurşun atmadan, savaşmadan, 158 günde Balkanlardan çekildik. Yetmiyormuş gibi 1. Dünya Savaşı mağlubiyeti ve bir daha geri gelmemek üzere elimizden çıkan İmparatorluk toprakları oldu. Ve sonunda Anadolu'ya razı olduk” dedi.
 
 SOYKIRIM VAHŞETİNİ UNUTMAYALIM
 Tüm bu acıların ve kayıpların unutulmaması, tarihten ders çıkarılması gerektiğini belirten Bayol “100 yıl geçti. Artık hafızamızı berraklaştırmalıyız. Koca bir İmparatorluğu tarihe gömenlerden çok, sevinenler oldu. Geçmişimize ihanet edenler oldu. Bizler sevapların ve hataların sebep ve sonuçlarını iyi irdelemeliyiz ve bunlardan dersler çıkarmalıyız. Askerimiz başsız kalmıştı. Bulgar çeteleri Çatalca önlerine kadar geldiler. Binlerce insanımızı katlettiler. Bu "soykırım" vahşetini unutmayalım. 11 Kasım 1912 Tekirdağ'ın işgali ile çevresinde yapılan mezalimleri unutmayalım. Biraz sonra arkadaşlarımın anlatacakları "Kaz vakası" olarak bilinen, bu Yukarıkılıçlı köyünde işlenen 43 insanımızın nasıl ateşe verilerek yakıldıklarını unutmayalım. Bunun içinde, katliamın işlendiği bu yerde tarih boyunca şehitlerimizi bize hatırlatacak bir anıtın yapılması, atalarımıza karşı bir görev sayılmalıdır. Dileğimiz bu anıtın en kısa zamanda yapılması konusunda çalışmaların başlatılmasıdır” dedi.
 
HALA TAZELİĞİNİ KORUYOR
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da anma töreninde yaptığı konuşmada bir konuşma yapan yakın tarihimizde önemli bir yere sahip olması, devamında dramatik bir şekilde Balkan coğrafyasından Anadolu'ya yapılan mecburi göçlerin neden olduğu iç burkan hikâyelerinin çokça olduğu Balkan Savaşlarında, Yukarıkılıçlı köyünde yaşanan bu elim olayın üzerinden 100 yıl geçtiğini, ancak halen hafızalarda geride kalan acıları ile tazeliğini koruduğunu ifade ederek, tarihte yaşanan mücadeleler içerisinde galibiyetler ve mağlubiyetlerin olabileceğini söyledi.
 
ZULMEDEN BİR MİLLET OLMADIK
“Biz yenerken de yenilirken de hiçbir millete zulmeden bir toplum, millet olmadık” diyen Yerlikaya, Osmanlı’nın hâkimiyeti altındaki milletler ile egemenlik kurduğu yerlerde her zaman sevgi ve barış dilini hâkim kılmak için çalıştığını ifade ederek, programın düzenlenmesinde emeği geçen köy muhtarı Ahmet Midil ve Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şubesi Başkanı Hüseyin Bayol’a teşekkür etti. Daha sonra beraberindekiler ile Kaz Vakası Şehitliğine giden Vali Ali Yerlikaya, burada şehitleri rahmetle anarak, dua etti.
 
 Haber / Gökhan TEKER