Kanserde erken tanı ve korunma yolları anlatıldı

Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından “Kanserde erken tanı ve korunma yolları” konulu panel düzenlendi.

GÜNDEM 10.04.2013 22:58:00 0
Kanserde erken tanı ve korunma yolları anlatıldı
KANSERDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Rektörlük Kültür Merkezinde düzenlenen panelin oturum başkanlığını Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Mayadağ yaptı. Panelde Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Gümüş, kanserde tarama ve kanserden korunma yöntemlerine değindi. Her ülkenin kendine özel kanser tarama programının olması gerektiğini vurgulayan Gümüş, meme ve kolon kanserinin risk faktörlerinden bahsetti.
 
HER YIL 150 BİN KİŞİ KANSERE YAKALANIYOR
Uludağ Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hicran Yıldız da ülkemizde her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığını ifade etti. Gelişmiş ülkelerde tüm kanser ölümlerinin yüzde 30'unun sigaradan kaynakladığını belirten Yıldız, kanserin öncü belirtilerden de bahsederek, boğaz, rahim ağzı ve yemek borusu kanserlerinin risk faktörlerine değindi.
 
KANSERİN NEDENLERİ
Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Şeker, sigara, uygunsuz diyet, alkol kullanımı, obezite ve güneşe maruz kalmanın kanserin önemli nedenleri arasında olduğundan söz etti. Alkol ile ilişkili kanserlerden ve fazlı yağlı yiyeceklerin kansere neden olabileceğinden bahseden Şeker, son olarak kanser ve enfeksiyon ilişkisine değinerek konuşmasını tamamladı. Panel sonunda Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serpil Aközcan tarafından katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ