Ergene Havzası Koruma Eylem Planı değerlendirildi

6 Mayıs 2011 tarihinde başlatılan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile ilgili değerlendirme toplantısı, Çorlu Silverside Otel’de Vali Ali Yerlikaya’nın başkanlığında, ilgili bakanlık yetkilileri ve sa

GÜNDEM 7.04.2013 23:45:00 0
Ergene Havzası Koruma Eylem Planı değerlendirildi
GELECEK ADINA SEVİNDİRİCİ
Toplantının açılışında mayıs ayında 2’nci yılı geride kalacak olan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile ilgili başlangıcından bugüne yapılan çalışmalar değerlendirilirken, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı Bakanlık olarak eylem planının tüm süreçlerini titizlikle takip ettiklerini, mevcut durumda alınan mesafelerin Ergene Nehri’nin geleceği adına sevindirici olduğunu söyledi.
 
EN ÖNEMLİ SANAYİ LOKASYONU
Toplantıda konuşan Vali Ali Yerlikaya da; eylem planının 3. ve 4. maddesinin dağınık ve çarpık sanayileşmeyi kümeleştiren, OSB bütünlüğü halinde planlı sanayi haline getirmeye yönelik olduğunu belirterek, ilk olarak yapılması gerekenin çevre dostu üretimle ilgili olarak çevreye, sanayi alanlarına çeki düzen vermek olduğunu söyledikten sonra 1973 yılında Çerkezköy OSB’nin kurulması ile beraber bölgenin İstanbul’a ve Doğu Avrupa’ya komşu olması münasebetiyle hızla sanayileştiğini ve Tekirdağ’ın bu özelliğiyle Türkiye’nin en önemli sanayi lokasyonu olduğunu belirtti.
 
PLANLI SANAYİDE HEM FİKİRLER
Aradan geçen süre içerisinde mevcut sanayicilerin planlı bir sanayileşme konusunda hem fikir haline geldiğine de değinen Vali Ali Yerlikaya, bu doğrultuda son 8 ay içerisinde yapılan çalışmaları aktardı. Vali Yerlikaya, yürütülen çalışmalarla ilgili hedefler arasında, OSB’lerin hepsinin bundan sonra önümüzdeki iki buçuk yıl içerisinde dört dörtlük olmasının olduğunu ifade ederek, bu çalışmalar olurken de bu müşterek çalışmalarda, yüklenici bakanlıklar olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bilim ve Sanayi Bakanlığın hepsinin kendi perspektifinden onayının alınması gerektiğini de kaydetti.
 
DERİ OSB’Yİ ZİYARET ETTİLER
İlerleyen süreç içerisinde hedeflenenin ise, OSB’ler ve OSB dışındaki firmalarda ortak arıtma online çıkış konusunda sonuca ulaşılarak, böylelikle firmalara yazılan cezaların minimize edilmesi olduğunu ifade eden Yerlikaya önümüzdeki 2, 2 buçuk ay içerisinde Islah OSB’lerin OSB konumuna geleceğini belirtti. Yerlikaya bu süreçte firmaların eksikliklerini özellikle de ÇED ve ruhsat eksikliklerini gidermelerinin önem ifade ettiğini söyledi. Vali Ali Yerlikaya’dan sonra konuşan İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk ise; 6 Mayıs 2011 tarihinden bugüne kadar eylem planı içerisindeki eylemleri başlıklar halinde katılımcılara anlattı. DSİ Genel Müdürlüğünden M.Erta Taşkınsoy’un Belediye Atıksu Arıtma Tesisleri ve Atıksu Kollektörleri ile ilgili sunumundan sonra DSİ 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, Ergene Havzası Yer Altı Suyu Eylem Planı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden Zeki Terzioğlu da Katı Atık ve Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisleri ile ilgili birer sunum yaptı. Toplantı soru- cevap ile sona ererken toplantıdan sonra katılımcılar Çorlu Deri OSB’yi ziyaret ederek, buradaki Atıksu Arıtma Tesislerinde incelemelerde bulunup yetkilerden bilgi aldılar. Toplantıya Vali Ali Yerlikaya, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, ilgili bakanlık bürokratları, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, kurum müdürleri, OSB ve IOSB Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri ile sanayiciler katıldı.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN