Aile hekimlerinde de kanser taraması yapılacak

1-7 Nisan tarihleri arasında bir dizi etkinlikle kutlanan “Kanserle Mücadele Haftası”nda Tekirdağ Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından, kanser hastalığı ile ilgili erken ta

YAŞAM SAĞLIK 6.04.2013 07:27:00 0
Aile hekimlerinde de kanser taraması yapılacak
2009 YILINDA KURULDU
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın eşi Hatice Nur Yerlikaya’nın da katıldığı toplantıda konuşan Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Akdağ, kanser hastalığında erken teşhisin önemli olduğunu, bu amaçla da KETEM’in ülke genelinde faaliyete geçtiğini 2009 yılında ilimizde kurulan KETEM’in kanser vakalarındaki artışlardan dolayı artık erken teşhis ve tarama konusunda yetersiz kaldığını ifade ederek, önümüzdeki süreçte Aile Hekimliklerinde de kanser taramalarının yapılacağını söyledi.

ÜCRETSİZ HİZMET VERİLİYOR
Hatice Nur Yerlilkaya da; çağın hastalığı olarak kabul gören kanser hastalığında, KETEM’lerin kanserden korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik eğilimler, farkındalık çalışmaları ve tarama programları olduğunu söyleyerek, Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) başta meme, bağırsak ve rahim ağzı kanserleri olmak üzere kansere karşı tarama hizmetlerinin ücretsiz verildiğini ifade etti. 
 
 
HAYATIMIZ ÇOK ÖNEMLİ
Kanser taramalarına başvuran kişilerin birçok heyecanının, korkulu bekleyişlerinin olduğunu bildiklerini söyleyen Yerlikaya “Hayatımız önemli. Bu yüzden kanserden korkmadan, düzenli kanser taramaları yaptırarak erken teşhisin yüz güldürücü sonuçlarından faydalanabiliriz diyerek sağlımızla ilgili konularda hassas davranmalı ve şüphelendiğimiz durumlarda mutlaka bir uzmana başvurmalıyız” dedi.
 


BAŞLANGIÇ EVRESİNDE YOK EDİLEBİLİYOR
Yerlikaya, KETEM’de bugüne kadar toplam 12 bin 175 bayanın meme ve rahim ağzı kanser taramaları yapıldığını ve 54 bayanın kanser tanısı alarak tedaviye yönlendirildiğini ifade ederek, “Modern tıptaki gelişmeler doğrultusunda artık birçok hastalık başlangıç evresinde belirti vermeden tanı konulup yok edilebiliyor. Bu yönüyle önemli bir toplum sağlığı problemi olan kanseri önlemede sigaradan, kanser yapıcı maddelerden uzak durarak, temiz ve sağlıklı yaşayarak, spor ve egzersiz yaparak, beslenmemize dikkat ederek uzak kalabiliriz” dedi. Toplantı sonunda kanser tarama çalışmalarında ücretsiz ulaşım imkanı tanıyan belediye başkanlarına teşekkür plaketi verilirken diğer emeği geçenlere de teşekkür belgesi verildi. Toplantıya; Hatice Nur Yerlikaya, Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç’ın eşi Münevver Dalgıç, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk’ün eşi Hülya Büyüktümtürk, Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Akdağ ve il protokolünün eşleri ile davetliler katıldı.
 Haber / Gülay YİĞİT SEZEN