“AKP vatandaşının tadını, tuzunu kaçırdı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak; “Hükümet, vatandaşın ağzında tat, tuz bırakmadı, en çok zamlanan 20 ürünün 15’i mutfağa ait ” dedi.

SİYASET 5.04.2013 14:03:00 0
“AKP vatandaşının tadını, tuzunu kaçırdı”
 ENFLASYON İKİYE KATLANDI
Mart ayı enflasyonu ile beraber yılın ilk üç ayına ilişkin enflasyon görünümünün de netleştiğini ifade eden Öztrak Geçen yılın ilk üç ayında yüzde 1,5 olan enflasyon bu yılın aynı döneminde neredeyse ikiye katlanarak yüzde 2,6 oldu. Şubat’ta düşen yıllık enflasyon ise Mart’ta yüzde 7,3’e çıkarak yeniden artışa geçti. Bu zamlarla beraber bu yılın ilk yarısında memur maaşına yapılan yüzde 3 zam ilk üç ayda erimiş oldu. Mart’ta mutfaktaki yangın da büyüdü. Mart’ta fiyatı en çok artan ilk 20 ürünün 15’i mutfağı veya vatandaşın kaynayacak tenceresini ilgilendiriyor. Mart ayında sivri biber yüzde 46,8; Dolmalık biber yüzde 27,1; Mandalina yüzde 21,9; Domates yüzde 20,9, Karnabahar yüzde 10,9, Tavuk eti yüzde 6,4 zamlandı. AKP, vatandaşlarımızın ağzının tadını, tuzunu kaçırdı” dedi.
 
YÜKSELEN TANSİYONUN BEDELİ BÜYÜK OLACAK
Yıllık fiyat artışlarına bakıldığında ise özellikle sağlık ürünlerine ciddi zamlar olduğunu belirten Öztrak “Son bir yılda hasta vatandaşlarımızın Laboratuarlarda tahlil yaptırmasının ücreti yüzde 222,5, ultrason çektirmesinin ücreti yüzde 136,8, dişine dolgu yaptırmasının ücreti yüzde 128,2, röntgen çektirmesinin ücreti ise yüzde 122,7 zamlanmıştır. Söz konusu giderler özellikle sosyal güvenceye sahip olmayan vatandaşlarımızın omuzlarından atamayacağı büyük yüklerdir. Bu aynı zamanda sosyal güvenlik açığı ve bütçe üzerindeki yüklerin de artacağı anlamına gelmektedir. Yılın ilk üç ayında üretim ve dolayısıyla gelirin artışına yönelik olumlu sinyaller gelmez iken, mutfağın zamlarla yanması düşündürücüdür. Hükümet ekonomiye üvey evlat muamelesi yapmayı bırakmalı, Başbakan başkanlık hayalinden, bakanlar koltuk kavgasından biran önce vazgeçmelidir. Aksi takdirde vatandaşımızın yükselen tansiyonunun bedeli büyük olacaktır” dedi.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN