SGK, ÇOSB’yi denetleyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu Tekirdağ İl Müdürü Mahmut Kotan Çerkezköy Sosyal Güvenlik Kurumu’nda basın toplantısı yaptı.

GÜNDEM 2.04.2013 19:54:00 0
SGK, ÇOSB’yi denetleyecek
 ÇERKEZKÖY SGK ÖZVERİYLE ÇALIŞIYOR
Saat 10.30’da başlayan toplantıya Çerkezköy SGK Müdürü Yücel İnce de katıldı. Kurumsal misyonlarının vatandaş memnuniyetini ön planda tutmak olduğunu ifade eden SGK Tekirdağ İl Müdürü Mahmut Kotan, “Vatandaşa hizmetin sorunsuz bir şekilde sunulması ve vatandaşın personelden memnun ayrılması çok önemli. Vatandaşlarımızın memnuniyetsizliği bizi derinden üzer. Vatandaş odaklı yönetime önem veriyoruz. Çerkezköy SGK’nın da özveriyle çalıştığını biliyoruz. Personel ve bina anlamında sıkıntılarımız var ama bunlar da aşılacak” diye konuştu.
 
3 KRİTERİ TAŞIMALI
Kotan kurumun Kapaklı ile Çerkezköy’ün ayrılmasından dolayı yeni bir birim açıp açmayacağı konusunda da bilgilendirme yaparak “Bir yere yeni bir bina açılıp açılmayacağına yönetim kurulumuz karar veriyor. Bunun için de en yakın SGK’ya veya şehir merkezine uzaklığın 25 kilometrenin üzerinde olması, nüfusun 30 bini üzerinde ve çalışan sayısının 5 binin üzerinde olması kriterleri aranıyor. Yerel dinamitler yönetim kurulunun alacağı kararı etkiliyor” dedi.
 
UZUN VADEDE İHTİYACI KARŞILAYACAK
SGK’nın daha büyük bir yerde hizmet vermesi için projelerin yapıldığını ifade eden Kotan, 50 çalışan kapasiteli bir merkez uzun vadede ihtiyacı karşılayabileceğini belirterek “Çerkezköy’de yapılacak olan devlet hastanesinin yanında bin 900 metrekarelik bir alanımız var. Bu alan hastane alanına ilave edildi. Bunun karşılığında 6 bin 800 metrekarelik bize ait olan bir başka alan resmi kurum olarak imar planlarına işlendi. Süreci takip ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda proje ve ihale yapılacak” bilgisini verdi.
 
CİDDİ SONUÇLAR ELDE EDİLDİ
Geçtiğimiz aylarda yerel denetimler yaptıklarını belirten Kotan “Sektörleri denetmenlerimiz vasıtasıyla belli gün ve tarihler arasında kayıt dışılık olup olmadığı şeklinde denetimler yaptık. Çerkezköy’de en son berber ve kuaförleri denetledik” diyerek denetimler sonunda çok ciddi sonuçların elde edildiğini söyledi. 
 
ODA ÜST YÖNETİMİNE BİLDİRECEĞİM
Denetimlerdeki amaçlarının sosyal güvenlik bilincinin artırılması, çalışanların kayıt altına alınması olduğunu ifade eden Kotan denetlemelerde kayıt dışılığı teşvik eden bir yaklaşım gördüklerini belirterek “Çerkezköy’de berber ve kuaförlere yönelik denetim yapacağımızı mali müşavirlere iletmiştik. Çerkezköy’de kayıt dışılığa itilme Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ üyelerine gönderdiği mesajda ‘10 Mart tarihinden itibaren SGK tarafından denetim yapılacağından sigortasız elemanları uzaklaştırmanız gerekmektedir’ şeklinde bir mesaj göndermiş. Bir oda başkanının böyle bir ifade kullanması kabul edilemez. Ali Bozdağ’da açıklama bekledim. Kayıt dışılığı teşvik etmekten oda üst yönetimine şikayette bulunacağımız ifade ettim” dedi.
 
HEDEF YÜZDE 15’E ÇEKMEK
2023’te ülkede kayıt dışılığı yüzde 15’lere çekmeyi hedeflediklerini ifade eden SGK Tekirdağ İl Müdürü Mahmut Kotan “Gönderilen bu mesaj çalışanların haklarının gasp edilmesidir. Bu mesajdan haberimiz olunca Çerkezköy’deki denetimleri durdurduk. Daha sağlıklı olması için belli bir süre içinde denetimlere devam edeceğiz” dedi. Kotan, yerel denetimlerin devam edeceğini vurguladı.
 
İŞVERENLER HASSASİYET GÖSTERMELİ
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili de konuşan Kotan, şunları söyledi: “ÇOSB’deki bazı çalışanlara ücretlerinin tam ödenmediğine dair şikayetler var. Asgari ücret miktarının bankaya yatırıldığı, kalanının elden ödendiğine dair şikayetler alıyoruz. Bunu gündemimize aldık. Bize gelen yazılı ve sözlü ihbarları değerlendiriyoruz. Bu konuda da gerekli denetimleri yapacağız. Bu durum çalışanların hak kaybına sebebiyet veriyor. İşveren çalışanların hak ettiği ücreti bankaya yatırmalı, bankadaki ücreti SGK’ya tahakkuk ettirmeli ve bu konuda hassasiyet göstermelidir.”
 
5 PUANLIK İNDİRİM TEŞVİKİ VAR
Mahmut Kotan devletin işverenlere teşvikleri noktasında 5 puanlık indirim teşvikinin olduğunu belirterek “Daha önce yüzde 1.5 ile 6 arasında olan iş kazası ve meslek hastalığı primi de yüzde 2’ye düşürüldü. Bu 2013 Eylül’ünden itibaren geçerli olacak. Yüzde 19’luk işveren hissesinin yüzde 5’ini devlet karşılıyor. İşyerinde kayıt dışılık tespit edildiğinde işveren bir yıl boyunca bu teşviklerden yararlanamıyor. Kayıt dışı çalıştırmanın maliyeti işverene ağır olabilir” dedi.
 
EMEKLİLERE UYARI
Sosyal Güvenlik Kurumu Tekirdağ İl Müdürü Mahmut Kotan sosyal güvenlik destek prim uygulaması hakkında da şu bilgileri verdi: “Geçtiğimiz Ocak ayında bir yasa çıktı. Emekli olup ticari faaliyette bulunan, vergi numarası alan yada şirket ortağı olanların emekli maaşlarından yüzde 15 prim kesiliyor. Biriken primler için 31 Mayıs’a kadar müracaat etmeleri halinde primler yeniden yapılandırılacak. 36 aylık taksit imkanı ve yüzde 40’lara varan bir indirim söz konusu.  Bunların kayıtları kurumumuz tarafından tespit edildi ve tebligatları gönderildi. 31 Mayıs’a kadar müracaat etmezlerse birikmişi ve diğer primi ile ilgili maaşlarından yarı yarıya kesinti yapılacak.”
 
TEMMUZ’A KADAR BAŞVURU YAPILMALI
Gazetecilere yönelik getirilen fiili hizmet süresi zammı ile ilgili de konuşan Kotan, yeni yapılan düzenleme sonrasında, 2008 yılı Ekim ayı başı ile 2013 Şubat başına kadar geçen sürenin fiili hizmet süresi olarak dikkate alınacağını ve bu uygulamadan sarı basın kartı sahibi olanlar ile tarafına emeklilik aylığı bağlanan basın kartı sahiplerinin de faydalanabileceğini ifade etti. Kotan “İşverenlerin bu yeni uygulamaya göre, aylık prim ve hizmet belgelerini ayrı ayrı düzenleyerek, maaş ödeme durumlarına göre 1 Mayıs veya 15 Mayıs 2013 tarihine kadar kurumumuza vermeleri gereklidir. Bu sürelere ait prim ve kurum karşılığı farkların, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay için içinde ödenmesi durumunda, ilgili süreler fiili hizmet zammı olarak değerlendirilecektir. Prim karşılık farklarının hesaplanarak sigortalılardan tahsil edilebilmesi için işverenlerin belirtilen tarihe kadar ek prim belgelerini mutlaka vermeleri şarttır. 6 aylık süreyi geçirdikten sonra başvurulması halinde ise gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanmak sureti ile tahsilat yapılacaktır” diye konuştu.
 
KAPAKLI BELEDİYESİ’NİN BORCU YOK
Basın toplantısında belediyelerin borçları ile ilgili de konuşan Kotan “Kurumumuza Çerkezköy Belediyesi’nin 13 milyon 978 bin 447 TL, Kızılpınar Belediyesi’nin 997 bin 950 TL ve Karaağaç Belediyesi’nin 304 bin 808 TL borcu var. Kapaklı Belediyesi ile Veliköy Belediyesi’nin ise kurumumuza borcu yok. Belediyelere borçları karşılığında gayrimenkullerini kuruma takas etmeleri hakkı getirildi. Sona çare olarak belediyelerin mal varlıklarına haciz koyabiliriz. Belediyeler bize bir adım atmak zorunda. Bunların ödenmesi için belediye yetkilileri iyi niyetli bir yaklaşım sergilemeli. Haciz işlemlerini başlatmak zorunda kalabiliriz” dedi.
 
KÖY ZİYARETLERİNE BAŞLADIK
2013 yılı hedef ve çalışma planları hakkında da bilgi veren Mahmut Kotan, “Tekirdağ’da tüm köyleri gezmek gibi bir planımız var.  Çerkezköy’de bağlı köylerde de ziyaretlerimize başladık. Amacımız hem vatandaşlarımızın sıkıntılarını dinlemek hem de onları bilgilendirmek. SGK’nın artık gitmediği yer kalmasın istiyoruz” dedi. Sosyal güvenlik bilincinin artırılması ve SGK’ya olan güvenin artırılması için çalıştıklarını belirten Kotan, vatandaşa hizmeti bir görev olarak üstlendiklerini ifade etti. 
 
Haber / Gökhan TEKER