Tekirdağ’ın su ihtiyacı karşılanmış olacak

Vali Ali Yerlikaya 22 Mart 'Dünya Su Günü' dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

GÜNDEM 22.03.2013 22:43:00 0
Tekirdağ’ın su ihtiyacı karşılanmış olacak
 İNSANLIĞIN EN ÖNEMLİ ORTAK DEĞERİ
 Hayatın en temel ihtiyaçlarından birisi olan suyun, sadece kullanıp tüketilen bir kaynak olmadığını, insanlığın da en önemli ortak değeri olduğunu ifade eden Yerlikaya “1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 22 Mart tarihini "Dünya Su Günü" ilan etmiştir. Bu günde, dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, kısıtlı olan içilebilir su kaynaklarının, korunması ve çoğaltılması konusunda, bir dizi çalışmalar yapılmaktadır. Her üç yılda bir toplanan ve 2009 yılında ülkemizde düzenlenen Dünya Su Konseyi'nde, dünyadaki su krizinin, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğu vurgulanmıştır. Her yıl farklı temalarla kutlanan Dünya Su Günü’nün, 2013 yılı teması “Su Dayanışması”dır” dedi.
 
SU DAYANIŞMA YILI İLAN EDİLDİ
2013 yılının “Su Dayanışma Yılı” ilan edilmesinin temel amacının; suyun doğru kullanılması, bu alanda işbirliğinin arttırılması, su yönetiminde karşılaşılan sorunlar, suya erişim, su paylaşımı ve su hizmetleri konularında farkındalık oluşturmak olduğunu ifade eden Yerlikaya “Kullanılabilir su kaynaklarının 880 milyon m3/yıl olduğu ilimizde, kişi başına ortalama 1000 m3/yıl su düşmektedir. Bu rakam, su potansiyeli açısından şehrimizin, arzu edilen durumda olmadığını göstermektedir. 6 Mayıs 2011 tarihinde başlatılan, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Tekirdağ’ımızda yapımı devam eden Naip Köyü Barajı, proje ve planlama safhalarında olan İnecik-Dedecik Barajları, Yoncalı Barajları ve 40’ı aşkın küçük gölet yapımı ile, ilimiz sınırlarındaki su kaynaklarından azami ölçüde istifade edilebilecektir. Ancak bu projelerin yakın bir zamanda gerçekleştirilmeleri bile, sanayileşmeden kaynaklı hızla göç alan şehrimizin, ihtiyaçları için yeterli gelmemektedir. Bu sebeple, 2013 yılında belirlenen Dünya Su Günü teması olan “Su Dayanışması”na güzel bir örnek olarak, komşu, kardeş ilimiz Kırklareli, sınırları içerisine yapılacak Kızılağaç-Kömürköy-Balaban Barajları ile, ilimize 125 milyon m3/yıl su aktarılması düşünülmekte, böylelikle Tekirdağ’ımızın su ihtiyacı karşılanmış olacaktır” diye konuştu.
 
GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLMELİ
Vali Yerlikaya “Ayrıca, şehrimizde kurulması için yoğun bir çalışmanın sürdürüldüğü, evsel ve endüstriyel atık arıtım tesisleri aracılığıyla, hem çevre, hem de su kaynakları koruma altına alınmış olacaktır.  Bu çalışmalar tamamlandığında da, Trakyalı ve Tekirdağlı hemşehrilerimizin geçmişte gönül rahatlığı ile yüzüp, kıyısında balık tuttuğu Ergene Nehri ve Marmara Denizi eski görüntüsüne kavuşacaktır. Dünyada su kaynaklarının azalmaya başladığı bu dönemde, Tekirdağlı hemşehrilerimizin su tüketimi konusunda dikkatli olması ve bu konuya gerekli hassasiyeti göstermesini istiyor; ihtiyaçların sınırsız, fakat kaynakların sınırlı olduğu yaşamımızda, hayat kaynağımız suyun öneminin anlaşılıp, tasarruflu kullanılmasını diliyorum” ifadesini kullandı.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ