Kapaklı’da Kukla Festivali heyecanı

Dünyaca ünlü 'Kukla Festivali' bu yıl Kapaklı ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. İlçedeki 8 okulunun katılacağı '5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali' 1-4 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Toplamda 100

GÜNDEM 20.03.2013 13:29:00 0
Kapaklı’da Kukla Festivali heyecanı
Kapaklı Belediyesi’ni, 'Kukla Festivali' heyecanı sardı. İlçemizde ilk defa gerçekleştirilecek olan '5. Uluslararası Trakya Kukla Festivali' 4 gün sürecek.
 
HEYECANLI BEKLEYİŞ BAŞLADI
Son dört yılda toplam 25 ülkede seyirciyle buluşan 'Kukla Festivali' için bu yıl çok daha geniş kapsamlı bir program düşünülüyor. 26 ülkeden ekibin katılacağı festivalin bir ayağı da Kapaklı’da gerçekleştirilecek. Festival kapsamında Kapaklı’da 10 ülkeden 11 farklı ekip oyunlarını sergileyecek. Çocuklara eğlenceli saatler yaşatacak olan kukla oyunları için heyecanlı bekleyiş başladı.
 
100 BİN ÇOCUK İZLEYECEK
Kukla Festivalinin Kapaklı ayağının Kapaklı Belediyesi tarafından organize edileceği belirtildi. Festivalin ayrıca Trakya Kalkınma Ajansı’nca da desteklendiğini belirten Kapaklı Belediyesi Halkla ilişkiler Müdürlüğü yetkilileri, ‘Uçaneller Kuklaevi’nin de organizasyon içerisinde yer aldığını söyledi. Trakya genelindeki festival 17 Mart-10 Nisan arasında gerçekleşecek. Bu festival kapsamında 100 bin çocuğun oyunları izlemesi bekleniyor.

ABD İLE İRAN AYNI FESTİVALDE
Festivalin dünya barışı üzerine vurgu yaptığını söyleyen Uçaneller Kukla Evi Genel Sanat Yönetmeni Mesut Sarıoğlu, ABD ile İran’ın aynı festivalde yer aldığına dikkat çekti. Kukla Festivali’nin, Türkiye’nin en büyük festivali olduğunu belirten Sarıoğlu, festivalin seyirci açısından da dünyanın en büyük festivalleri arasında yer aldığını belirtti. Festivalde 26 ülkeden 36 tiyatro grubunun yer alacağını ifade eden Sarıoğlu, “Amerikalı arkadaşlarımızla İranlı arkadaşlarımız birlikte aynı festival içinde yer alıyorlar. Festival dünya barışına vurgu yapıyor” dedi.
 
FESTİVAL 25 GÜN SÜRECEK
Festivalin 25 gün boyunca süreceğini söyleyen Sarıoğlu, 10 öğrencili köyde de bin öğrencili okullarda da gösteri yapılacağını kaydetti. Farklı teknikleri bir araya getirmeye çalıştıkları festivalde ilginç oyunların yer aldığını belirten Sarıoğlu, “Almanya’dan gelen bir grubumuz 5 dakika boyunca 2 kişiye ve sadece büyüklere gösteri yapıyor. ABD’li, Perulu, İranlı arkadaşlarımız, İtalyan Laura Kibel büyüklere de kukla yapıyor. Ben özellikle Laura Kibel’i kimsenin kaçırmamasını tavsiye ediyorum. Çünkü dünyanın en iyisidir. Ayaklarıyla kukla yapıyorlar. Peru ve Bosna Hersek’i de kimse kaçırmasın onlar da sadece elleriyle kukla yapıyorlar” diye konuştu.
 
TÜM ÇOCUKLARIMIZI BEKLİYORUZ
Böyle bir etkinliğin içerisinde yer almaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Festival, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı biraz olsun yoğun ders temposundan uzaklaştırıp, onları eğlence ve düşler dünyasında bir gezintiye çıkaracak. Umarım bu gezide çocuklarımız keyifli dakikalar yaşar” dedi. Kukla festivalinin çocukların hayal dünyasında yeni bir pencere açacağını ve hayal dünyalarını geliştireceğini belirten Mandalı, “Belediye olarak çocuklarımız için çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz. Festivale tüm çocuklarımızı bekliyoruz" dedi.

26 ÜLKEDEN OYUNCU YER ALACAK
Festival süresince oynanacak olan oyunlar ABD, Avustralya, Avusturya, Arjantin, Almanya, Brezilya, Bulgaristan Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Fransa, Hırvatistan, İran, İspanya, İtalya, Kolombiya, Kosova, Macaristan, Rusya, Peru, Tunus, Ukrayna, Uruguay, Yeni Zelanda ve Türkiye'den katılacak oyuncular tarafından canlandırılacak. Oyunlar kapsamında Brezilya Tiyatro Grubu Opera Na Mala,  Alman Tiyatro Grubu Fifty Well, Fransız Tiyatro Grubu Rue Bargue, Avustralya Tiyatro Grubu Sydney Puppet Theatre, Rus Tiyatro Grubu Victor Antanov, Çek Cumhuriyeti Tiyatro Grubu Pavel Vangeli, Kosova Devlet Tiyatrosu, Türkiye -Ankara tiyatro gruplarından Tiyatro Çes, Türkiye- İstanbul tiyatro gruplarından Tarla Faresi Tiyatro Grubu, İspanya Tiyatro Grubu Raimon Ruiz ve İtalyan Tiyatro Grubu Vrein Theatre oyunları Kapaklılı çocuklarla buluşacak.
 
40’AR DAKİKADAN 2’ŞER OYUN SAHNELENECEK
Her okulda 40’ar dakikadan 2’şer oyun olmak üzere toplam 80 dakika oyunların sergileneceğini belirten yetkililer, “Gösteriler, Kapaklı Gazi İlkokulu, Kapaklı Mehmet Elfide Erdegül İlköğretim Okulu, Kapaklı Sanayiciler İlköğretim Okulu, Kapaklı Yıldızkent Ortaokulu, Kapaklı İrfan-Fatma Mandalı İlköğretim Okulu, Kapaklı Gazi Ortaokulu, Kapaklı Ortaokulu ve Kapaklı Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda öğrencilerin beğenisine sunulacak” açıklamalarında bulundu.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ