Mandalı, “Kanun köylünün menfaatinedir”

Uzunhacı ve Yanıkağıl Köylerini ziyaret eden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, köy halkına Büyükşehir kanunu hakkında bilgilendirmede bulundu.

GÜNDEM 10.03.2013 19:16:00 0
Mandalı, “Kanun köylünün menfaatinedir”
  Mahalle statüsüne getirilen köylerin bundan sonraki süreçte şehirleşeceğini ifade eden Mandalı, “Büyükşehir Kanunu ve Köy Tüzel Kişiliği ile alakalı birileri kafanızı karıştırmaya çalışacak. Onlara kulak asmayın. Büyükşehir Kanunu ile köylü mağdur edilmemiş, aksine daha avantajlı bir konuma gelmiştir. Büyükşehir Kanunu köylünün menfaatinedir” dedi. Kanun ile köylünün ilçe merkezlerine oranla suyu 4’te 1 daha ucuz tüketeceğini söyleyen Mandalı, “5 yıl boyunca emlak vergilerinden de muaf tutulacaksınız” diye konuştu. 
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı önceki gün Uzunhacı ve Yanıkağıl Köylerini ziyaret etti. Mandalı ziyaretlerde köy halkına Büyükşehir Kanunu’nu anlattı ve köylünün sıkıntılarını dinledi.  
 
 
İLK DURAK UZUNHACI KÖYÜ
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın köy ziyaretleri kapsamındaki ilk durağı Uzunhacı Köyü oldu. Mandalı’yı burada Köy Muhtarı Keramettin Gürel ve köy halkı karşıladı. Burada köy halkına 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Mandalı, “Kanun, sizlerden Köy Tüzel Kişiliğinizi aldı. Sizi mahalle statüsüne getirdi. Peki bu ne demek oluyor? Bunun anlamı, köyler artık şehirleşecek. Fakat bunların hepsi öyle bir anda olabilecek konular değil” diye konuştu. 
 
KİM NE ANLATIRSA ANLATSIN
Birçok siyasi parti temsilcilerinin köyleri daha sık bir şekilde ziyaret etmeye başlayacağını belirten Belediye Başkanı Mandalı, “Bu saatten sonra size Büyükşehir ile ilgili kim ne anlatırsa anlatsın kulak asmayın. Çünkü yasa çıktı. Bundan sonra yapılması gereken, köylerimizin daha yaşanılabilir bir yer haline gelmesi için fikir üretmek ve bu doğrultuda çalışmaktır” ifadelerini kullandı.
 
SUYU ÇOK DAHA UCUZA KULLANACAKSINIZ
Geçtiğimiz günlerde Çerkezköy Kaymakamlığı’nda yapılan toplantıda, köy ve beldelerin mal beyanlarında bulunduklarını söyleyen İrfan Mandalı, Büyükşehir yapılanması ile ilgili çok senaryolar yazılacağını kaydetti. İnsanların kafasının karıştırılmaya çalışıldığını savunan İrfan Mandalı, “Büyükşehir Kanunu köylünün menfaatinedir. Kapaklı Belediyesi’nde su metreküp fiyatı yaklaşık 2 TL. Uzunhacı Köyü’nde ise 1 TL. Büyükşehir yapılanmasının ardından su fiyatı köylerde, Kapaklı’daki fiyatın 4’te 1’i olacak. Sizler suyu çok daha ucuza kullanacaksınız” dedi.
 
KANUN KÖYLÜYÜ MAĞDUR ETMEDİ
Köylülerin 5 yıl süre ile emlak vergilerinden de muaf tutulacağını ifade eden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Köyün ortak mera alanları da köylünün hizmetinde olmaya devam edecek. Okul, cami, sağlık ocağı gibi yerlerin bakımı ise Belediyemiz tarafından gerçekleştirilecek. Tüm bunlara bakıldığında, Büyükşehir Kanunu ile köylü mağdur edilmemiş, aksine daha avantajlı bir konuma gelmiştir” açıklamalarında bulundu.

2 AY İÇİNDE KAYMAKAM ATANACAK
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın bir sonraki durağı ise Yanıkağıl Köyü oldu. Mandalı ve belediye heyetini burada Yanıkağıl Köyü Muhtarı Yücel Başaran ve çok sayıda köylü karşıladı. Burada da Büyükşehir Kanunu hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Mandalı, 2 ay içinde Kapaklı’ya Kaymakam atanacağını belirti. Çerkezköy’de olan tüm kamu kuruluşlarının Kapaklı’ya da geleceğini söyleyen Başkan Mandalı, kanunla birlikte Yanıkağıl Köyü’nün Kapaklı’nın bir mahallesi olduğunu sözlerine ekledi. 
 
ONLARA İTİBAR ETMEYİN
Seçim maratonunun start aldığı şu günlerde siyasilerin köyleri ziyaret ederek, Köy Tüzel Kişiliği’ne ait yerleri siyaset malzemesi yapmaya çalışacağını kaydeden Başkan Mandalı, “Bu tür söylemlere itibar etmeyin. Yerel seçimlerle genel seçimleri birbirine karıştırmayın” diye konuştu.
 
1 TL DAHİ BORCUMUZ YOK
Kapaklı nüfusunun 2012 yılında Pınarça nüfusunun 4 katından fazla arttığına dikkat çeken Başkan İrfan Mandalı, “Bahse konu nüfus artışından doğan ihtiyaçları karşılamak kolay bir iş değil. Kapaklı Belediyesi olarak bu artışları göğüsledik. İhtiyaçlara elimizden geldiğince cevap vermeye çalıştık. Tüm bunlara rağmen belediyemizin İller Bankası’na 1 TL dahi borcu olmadığı gibi kasasında da 5 milyon TL’ye yakın parası vardır. İller Bankası’ndaki karnemiz de oldukça iyi durumdadır” şeklinde konuştu.
 
TÜRKİYE’DE SİYASET KOLAY DEĞİL
Kendisini siyaset arenasına Kapaklı Belediyesi Kurucu Başkanı Recep Güven’in soktuğunu anımsatan İrfan Mandalı, “Türkiye’de siyaset yapmak hiç de kolay değil. Yıllardır Kapaklı’ya en iyi şekilde hizmet etme gayreti içinde olduk” dedi. Mezarlıklar, ulaşım, su ve kanalizasyon, itfaiye gibi hizmetlerin 2014 seçimlerinden itibaren Büyükşehir tarafından verileceğini söyleyen Mandalı, “Özellikle ulaşım, Çorlu ve Tekirdağ’da olduğu gibi belediye tarafından gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.
 
OY İÇİN YAPMADIK
Bundan önceki seçimlerde birçok partiye mensup vatandaşın kendisine oy verdiğini ifade eden İrfan Mandalı, “Bu Kapaklı halkının yerel seçimlerle genel seçimleri birbirinden ayırabildiğini gösteriyor” dedi. Bugüne kadar Yanıkağıl Köyü’nün vergilerinin Çerkezköy Belediyesi tarafından toplandığını, köyün hizmetlerinin büyük kısmının ise Kapaklı Belediyesi tarafından karşılandığını kaydeden Mandalı, tüm bunları oy için yapmadıklarını sözlerine ekledi. İrfan Mandalı, Yanıkağıl Köyü’ne vatandaşların işini kolaylaştırmak için ek belediye hizmet binası yapılabileceğini söyledi. 
 
Haber / Ahmet KARDEŞ