Alkol ve uyuşturucu en tehlikeli düşman

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, 1-7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla mesaj yayınladı

GÜNDEM 5.03.2013 13:01:00 0
Alkol ve uyuşturucu en tehlikeli düşman
. Bireylerin, özellikle de çocuk ve gençlerin, kötü alışkanlıklardan uzak durmasını, sağlıklı ve mutlu bir toplum için en önemli koşul olduğunu ifade eden Yerlikaya “Çünkü, mutlu olmanın en bariz göstergesi, vücut sağlığı ve devamında sağlıklı olmaktır. Çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlıklı bireyler olarak yetişmesi, onlara vereceğimiz sağlık bilinciyle mümkün hale gelecektir. Sigara ve alkollü içecekler dâhil olmak üzere, kişilerde madde bağımlılığına neden olan, alışkanlıkların önlenmesi için kurulan Yeşilay’ın, kuruluş tarihini içine alan bu hafta, gençlerimizin ve hemşehrilerimizin zararlı alışkanlıklarını bırakmaları için, bir fırsat teşkil etmektedir” dedi.
 
OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURUYOR
Alkol ve uyuşturucunun, insan sağlığının en önemli ve en tehlikeli düşmanı olduğunu vurgulayan Yerlikaya “Bu alışkanlıklar, kişilerin kendi sağlığını etkilediği gibi, aile ve sosyal hayatlarında da olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Ayrıca, sigara kullanımı ve alkol bağımlılığı, sonu ölüme kadar varan ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir.
 Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; dünyadaki en büyük sağlık sorunu sigara olarak öne çıkarken, her 8 saniyede bir kişi, sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeniyle ölmektedir.
 Günde 1 paket sigara içenlerde, akciğer kanserine yakalanma riski;10 kat fazlayken, 2 paket içenlerde risk 25 kat artmaktadır. Son yıllarda kadınlarda da sigara içme alışkanlığının artmasıyla toplumun bu kesiminde de, akciğer kanseri görülme riski artmıştır” diye konuştu.
 
TÜM TOPLUMUN GÖREVİ
Bilinçli ve sağlıklı bir nesil oluşturma yolunda, çocuklar ve gençler başta olmak üzere, toplumdaki tüm bireylerin bu zararlı maddelere ulaşmasını önlemenin, tüm toplumun görevi olduğunu ifade eden Yerlikaya “Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanan kişinin; kendisine, ailesine ve çevresine zarar verdiğini, el birliği ile, önce çocuklardan başlayarak, gençlere ve toplumun tüm kesimlerine, anlatmak da tüm bireylerin ortak sorumluğudur. Tütün mamullerini kullanma durumu; ilimizde Türkiye ortalamalarında iken, alkol tüketimi, her geçen gün daha da küçük yaş gruplarına inerek, hızlı bir artış içerisindedir. Son zamanlarda şehrimizde Emniyet güçlerimizin yaptığı başarılı operasyonlarla, insanlarımızın geleceğini karartan uyuşturucuya karşı da, etkin bir mücadele verilmektedir” ifadesini kullandı.
 
TOPLUMSAL BİLİNÇ DÜZEYİ YÜKSEK
Bu konuda memnuniyet verici durumun ise, şehirde toplumsal bilinç düzeyinin yüksek olması olduğunu ifade eden Yerlikaya “Bizler, tüm bu zararlı alışkanlıklardan, uzak durmanın en birinci ve en önemli yolunun eğitim olduğunu düşünmekteyiz. Bu anlamda toplumda bir bilinç ve farkındalık oluşturmak; hem devleti temsil eden bizlerin, hem de halkın her an içerisinde olan, sivil toplum kuruluşlarımızın görevidir. Sağlıklı bir nesil ve gelecek için, tüm kötü alışkanlıklara karşı, bireylerin daha da bilinçlendiği bir toplum dileklerimle; Tekirdağlı hemşehrilerimin Yeşilay Haftası’nı kutluyor, sağlıklı bir yaşam diliyorum” dedi.
 
Haber / Ahmet KILAVUZ