E-kaçağı robot yakalayacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki günlerde internet üzerinden ticarete (e-ticaret) yönelik vergi incelemelerinin başlatılacağını ifade etti.

GÜNDEM 4.03.2013 11:32:00 0
E-kaçağı robot yakalayacak
RAPOR HAZIRLANDI
Toplam büyüklüğü 2012 sonunda yaklaşık 31 milyar liraya ulaşan sanal pazarda yaşanan vergi kaybı için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek düğmeye basarken, Vergi Denetim Kurulu, e-ticarette oluşan vergi kayıp ve kaçağının tespiti ve önlenmesine yönelik çalışmaların ilk etabını tamamladı ve 6 ay süren çalışmaların ardından bir rapor hazırlandı. Rapordaki tespitler doğrultusunda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Merkez Bankası’na sorunların çözümüne yönelik kurumlarınca alınması gereken önlemler konusunda yazılar gönderilecek.
 
20 MİLYAR TL’LİK ALIŞVERİŞ YAPILDI
Raporda, sadece 2011 yılında internet üzerinden yerli kartlar kullanılarak yurtiçinde yaklaşık 20 milyar lira tutarında alışveriş yapıldığı tespitine yer verilirken, raporda ayrıca şu tespitler de yer aldı: “e-ticaret yapan mükellefler tarafından tahsilat aracı olarak yurtdışındaki bankalardan alınan sanal posların kullanılması halinde, hasılatın tamamı gizlenebiliyor. Bazı e-ticaret sitelerinde satıcıya ilişkin ticaret unvanı, adres ve iletişim bilgileri gibi hususlara yer verilmemesinin, mükellefin tespitinde zorluklar yaşanmasına, bu sitelerden alışveriş yapan vatandaşların aldıkları ürünlerin ayıplı çıkması veya malın hiç gönderilmemesi halinde haklarını takip etmelerinde zorluklarla karşılaşmalarına neden oluyor”
 
Haber / Gökhan TEKER