Lise öğrencilerine anlayarak hızlı okuma kursu

Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Lisesi’nde açılan anlayarak hızlı okuma kursuna katıldı.

GÜNDEM 26.02.2013 15:59:00 0
Lise öğrencilerine anlayarak hızlı okuma kursu
Kendisinin ve orta okula giden oğlunun da kursa katıldığını ifade eden Duruer, kursun çok faydasını gördüklerini, kursa başlamadan önce dakikada 250 civarında kelime okurken şimdi 500 kelimeye kadar çıkabildiğini belirtti.
Kursta öğrencilerle birlikte sıraya oturan Vali Duruer “Gördüğüm şu genellikle okuma seviyeniz 150-200 arasında değişiyor. Ben de kursa başladığımda 200-225 kelime okuyordum daha dün kurstaydık ve şu an 400 kelime okuyorum. Milli Eğitim Müdürümüz 700 - 800 kelime okuyabiliyor. Göz kasları hızlandı, okuma hızımız arttı. Benim oğlum 95-100 kelime okuyordu şu an 272 kelimeye çıktı ve algısı arttı. Sizin sadece imtihanda değil, bundan sonraki hayatınızda da en önemli aşamalarından bir tanesi olarak değerlendiriyoruz. Çünkü bu anahtardır. Hızlı okuyup, algıladığınız zaman elinizde kitaplar saatlerce kalmayacak veya daha kısa sürede okuyup daha iyi anlayabileceksiniz ve soruları imtihanda çok daha kısa sürede çözme şansına sahip olacaksınız” dedi.
Hızlı okuma, hızlı algılama konusunda Edirne'de bu sene bir ilki başlattıklarını söyleyen Duruer “Şu anda 2 bin 200 öğrencimize özellikle 8 ve 12'nci sınıfları seçtik. Çünkü liseye ve üniversite imtihanına girecek öğrencileri seçtik. Bütün ilçelerimizde uygulamayı başlattık. Kariyer eğitim kurumları tarafından bu kurslar veriliyor. Hızlı okuyan, algılayan, çabuk düşünebilen düşüne bilen çocuklar yetiştirmek. İleriki hayatlarında kendilerine çok büyük başarı kazandıracaktır. Çünkü okumak her şeyin temeli ve okumuyorsak hangi konuda olursa olsun hayatta başarılı olma şansına sahip değiliz. İster internetten gazete okuyalım, ister elimize aldığımız kitabı okuyalım. Hızlı okuyup hızlı düşünmek mecburiyetindeyiz. Son zamanlarda çıkan kitapların haddi hesabı yok. Biz bile onlara yetişmekte zorlanıyoruz. Okuma şansına hızlı okuyamadığımızdan sahip olamıyoruz. Bu konuda gelecek yıldan itibaren 7 ve 11'nci sınıfları ele alacağız. İmkanımız olsa da tüm öğrencilere hızlı okuma tekniği verebilsek diye değerlendiriyorum. Aynı zamanda daire müdürlerinden isteyenlere de hızlı okuma tekniği veriyoruz. Bu akşam başlıyor ilk etapta on arkadaşımız gidecek. Vali yardımcılarımız var, bazı daire müdürlerimiz var kursa katılmak isteyen. Hedefimiz bu işi yaygınlaştırmak. Ayrıca Dudullu Organize Sanayi'nin gerek başkanı gerek yönetim kurulundan arkadaşımız da burada. Bize destek veriyorlar ve kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da günümüzdeki sınavların bilgi kadar hızı da ölçtüğünü ifade etti. Zaman kaybının en aza indirilmesi, öğrencilerin okuma hızlarının arttırılması, kalıcı öğrenmenin sağlanması amacıyla "Anlayarak Hızlı Okuma Projesi"ne ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Özcan “Projenin amacı; Okuldaki öğrencilerin "Anlayarak Hızlı Okuma" becerisi kazanarak hem kendi başarılarını hem de okul başarısını yükseltmelerini sağlamak, dolayısıyla daha çok okuyan ve okuduğunu daha iyi anlayan bir nesil yetişmesine katkıda bulunmaktır” şeklinde konuştu.
 
Haber / Asim YAVUZ