CHP’li Dibek’ten "Yoksulluk" Komisyonu Önerisi

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan vatandaşların sıkıntıların tespiti, ortaya çıkarılması ve çözümlenmesi amacıyla Meclis'te araştırm

GÜNDEM 10.02.2013 19:18:00 0
CHP’li Dibek’ten "Yoksulluk" Komisyonu Önerisi
VERGİ ARTIYOR, MAAŞ YERİNDE SAYIYOR
KESK Araştırma Departmanı KESK-AR tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Raporu’na göre, 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması olan açlık sınırının Aralık ayında bin 119 TL, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırının da 3 bin 537 TL olduğu ortaya çıktığını belirten Dibek, “Açlık ve yoksulluk sınırı altı ayda yüzde 6’lık bir artış kaydederken, hükümetin kamu emekçilerine verdiği enflasyon farkı ise yüzde 0,14’te kaldı. TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi verileri kullanılarak hazırlan Sendika raporunda kişilerin yaşamının sürdürmesinde ihtiyacı olan asgari tüketim harcamalarının hesaplanmasında Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyabetik bölümünün hazırladığı  “Türkiye’ye özgü beslenme kalıbı” dikkate alınmaktadır. Bilindiği üzere insan onuruna yakışır bir yaşam için zorunlu gıda harcamalarının yanında, yaşamsal fonksiyonların yerine getirilmesinde ulaşım, barınma, ısınma, giyinme, aydınlanma, temizlik gibi ihtiyaçların karşılanması da zorunludur. Uygulanan vergi politikaları ile toplam gelir vergisinin en ağır yükü emekçinin sırtına yüklenmiştir. Vergi oranları sürekli artarken, emekçilerin maaşları yerinde saymaktadır” dedi.

“EMEKÇİLERİN SÜRÜNMESİNİ İSRİTOR”
Asgari ücrete yapılan 34 TL’lik artış ve kamu emekçilerine ortalama 60 TL brüt zam yapan AKP hükümetini emekçinin sürünmesi isteğini ortaya koyduğunu öne süren Dibek “Kamu emekçilerinin 6 aylık zaman dilimi içinde gıda ve içecekte alım gücü yüzde 2 düşerken, giyimde, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıt harcamalarında ise yüzde 3 alım gücü gerilemiştir. Kamu emekçilerinin eğitim ve sağlığa ayırdıkları zorunlu harcama bütçesinde ise alım gücünün yine yüzde 3 gerilediği göze çarpmaktadır.    Emekçilerin harcamaları içinde en büyük payı kira ve gıda harcamaları almaktadır. Dolayısıyla gıda ürünlerinde ve konut harcamalarında gerçekleşen bir artış, en yoksul yüzde 20?lik dilimdeki kesimin enflasyonunu daha çok etkilemektedir” diye konuştu.
 
Marmara Haber Merkezi