Köylü birleşmeden memnun

Karlıköy ve Bahçeağıl köylerini ziyaret eden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, yeni ilçenin birer mahallesi konumuna gelen köylerden emlak vergisi, harç ve katılım paylarının ilk 5 yıl alı

GÜNDEM 8.02.2013 18:31:00 0
Köylü birleşmeden memnun
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı önceki gün saat 11.00’da Karlıköy ve Bahçeağıl köylerini ziyaret etti. Köylülerle sohbet eden Başkan İrfan Mandalı, vatandaşlara Büyükşehir yasasını anlattı.

KÖYLER KAPAKLI’NIN BİRER MAHALLESİ OLDU
Tekirdağ’ın Büyükşehir olması ile köylerin ilçe statüsüne gelen Kapaklı’nın birer mahallesi olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Köylerde, tarım ve hayvancılıkla uğraşan işletmeler, köylünün ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahvehane, lokanta, pansiyon ve büfe gibi işletme ruhsatı almış sayılacak. Bu işletmelerin bulunduğu binalardan kanunun yayımlandığı tarihe kadar bitirilmiş olanlar da ruhsatlandırılmış sayılacak” dedi. Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi ile Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım paylarının 5 yıl süreyle alınmayacağını ifade eden Mandalı, “Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret, 5 yıl süreyle en düşük tarifenin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde belirlenecek" diye konuştu.
 
BÜYÜKŞEHİR KANUNU’NUN AMACI
Kişi başına yapılacak yatırımlarda artış olacağını söyleyen Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Hizmet kalitesi artacak. Büyükşehirle birlikte her şey çok daha güzel olacak. Bu yasa ile hizmet bütünlüğü sağlanacak” dedi. Büyükşehir Kanunu’nda amacın aynı nitelikteki hizmetlerin tek bir elden yürütülmesinin sağlanması olduğunu söyleyen İrfan Mandalı, “Büyükşehir Kanunu ile Tekirdağ’ın ve ilçelerinin imkân ve kaynakları birleştirilecek. Hizmetlerin daha etkin sunulması sağlanacak. Yerel hizmetler seçilmiş organlar eliyle gerçekleştirilecek. Yerel demokrasi daha da güçlenecek” ifadelerini kullandı.
 
KÖY ARAZİLERİNİN AKIBETİ NE OLACAK?
Köy halkına Büyükşehir olmanın getirilerinden de bahseden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, sohbet sırasında vatandaşların sorularını da yanıtladı. Köylünün aklındaki en büyük soru işaretlerinden birinin de ‘köy arazilerinin akıbetinin ne olacağı’ konusu olduğunu belirten Mandalı, “Büyükşehir hepimiz için faydalı bir oluşumdur. Hem ilçelere, hem beldelere, hem de köylere çok büyük getirileri olacak. Büyükşehir yasası ile birlikte su ücreti, su fiyatının en düşük olduğu ilçenin fiyatları esas alınarak bu ücretin dörtte birinden fazla olmayacak şekilde hesaplanacak” şeklinde konuştu.
 
 
KÖY HALKI HALİNDEN MEMNUN
Gerek Bahçeağıl gerekse Karlıköy'ün yıllardır Kapaklı ile ticari ve sosyal konularda uyum içerisinde hareket ettiğini ifade eden köylüler, Kapaklı Belediyesi ile iyi ilişkiler kurduklarını ve Kapaklı’ya bağlanmaktan çok memnun oldukların belirttiler. Köylerinin birçok eksiği olduğunu dile getiren köy halkı, bu eksiklerin Kapaklı Belediyesi tarafından giderileceğinden şüphelerinin olmadığını kaydetti.
 
BU SÜRECİ BİRLİKTE ATLATACAĞIZ
Muhtarlıkları, Kapaklı Belediyesi’nin birer organı olarak gördüğünü söyleyen Belediye Başkan İrfan Mandalı, “Yeni yasa ile birlikte muhtarlarımızın birçok kaygısı da ortadan kalkmış olacak. Muhtarlıklarımıza birçok kolaylık ve hizmet sürekliliği sağlayacak olan Büyükşehir Kanunu maddelerinin bir kısmı 2014 Mart ayında yapılacak seçimlerle, bir kısmı da yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibari ile uygulanmaya başladı. Belediye olarak her zaman olduğu gibi bu geçiş sürecinde de muhtarlarımızın yanında yer alacağız. Her konuda kendilerine gereken kolaylığı ve bilgilendirmeyi sağlayacağız. Bu süreci hep birlikte başarılı bir şekilde atlatacağız” dedi ve ziyaretlerinin devam edeceğini belirtti. 
 
Haber / Ahmet KARDEŞ