Kiraz kültürü yaygınlaştırılmalı

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, önceki gün Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nü ziyaret etti. İl Müdürlüğü Brifing Salonunda, Vali Ali Yerlikaya başkanlığında top

GÜNDEM 8.02.2013 16:38:00 0
Kiraz kültürü yaygınlaştırılmalı
PROFESYONEL YAPILMIYOR
Toplantıda; Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü M.Hanifi Türkaslan yaptığı sunumda, 2009 yılında yürürlüğe giren Kiraz Eylem Planı çerçevesinde Müdürlük tarafından bu güne kadar yapılan çalışmalar kapsamında mevcut durumu ortaya koydu. Toplantıda konuşan Vali Yerlikaya, Tekirdağ’ın 2011 yılı itibariyle Türkiye’de Kiraz Üretiminde 38’inci sırada yer aldığını ifade ederek “Kiraz üretimi profesyonel olarak yapılmıyor ve ekonomik değeri yoktur. Bu nedenle, ilimizde kiraz kültürünü yaygınlaştırmak için öncelikle mevcut kiraz bahçelerinin ıslahının yapılması gerekir. İl Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi ve Bağcılık Araştırma İstasyonu ile birlikte çalışın. Gerçekten gönüllü, ben bu işi yapacağım, kiraz yetiştirip hem iç piyasada hem de ihracat yapacağım diyen çiftçilerimizle birlikte çalışın, bizde Valilik olarak çiftçilerimize fidan desteğinde bulunalım” dedi.
 
MEYVECİLİĞİN PAYI DÜŞÜK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak da Tekirdağ’da buğday- ayçiçeği tarımının yoğun yapıldığını, son yıllarda kanola tarımının da yaygınlaştığını ancak meyveciliğin ilin toplam Gayrisafi Hasılanın içerisinde payının çok düşük olduğunu söyledi.
Toplantıya; Vali Ali Yerlikaya, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak, NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Çıtır, Ziraat Odası Meclis Başkanı Şerif Baykut, Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdür Vekili Dr. Cengiz Özer, Kiraz Üreticileri Birlik Başkanı Sami Durak, DSİ Şube Müdürlüğü Yetkilisi, İl Müdür Yardımcıları Hüseyin Kantar, Ertekin Günaçtı, Serkan Alkan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Necmettin Köşkeroğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü M.Hanifi Türkaslan ve Ziraat Mühendisi Cemal Özsu katıldı.
 
Marmara Haber Merkezi